一人一個 有趣的 pkm都市傳說同埋根據

445 回覆
390 Like 20 Dislike
黃版(比卡超版)第一關個博物館支火箭聽聞可以爆機後飛上太空,上到去有100lv夢夢捉?

金銀版聽聞儲齊250隻小精靈,就可以同某個井講嘢,捉No251 草仙子?
agger
https://wiki.52poke.com/wiki/%E9%9D%92%E7%B6%A0
係叫blue, 係英文版唔知點解番譯係blue green 調轉,個女角中文日文名明明係藍但偏偏英文係green
應該係小呆獸條尾
去皮點嚟?
加魯魯獸啲屍體?
Blue=小藍=女
Green=青綠=男

有咩問題?
咦係喎咁都錯得
日文已經係音譯
大木博士勁爽
唔似啦,果個版本d唔係對戰畫面既話d精靈樣都唔係出真樣既多數都係暴龍樣
原來係佢錯左 咁都可以譯錯既
黑白版橋鎮下邊,夜晚有位練歌嘅會趕你出洞。其實係嗰位女仔保護緊主角,用歌聲安撫緊惡靈,唔想主角牽涉先咁做

緊係假 先唔講今時今日 10年前已經好多呢d假圖
要用番gameboy畫面既素材改圖手機都做到
佢張圖隻夢夢既素材係綠寶石入面cut出黎
日本 青色 當藍色,所以啲譯法錯曬?
唔知關唔關事

我記得 背背龍,富迪(IQ 5000) ,巨金怪(強大運算系統)呢D pkm 都係極高智商,唔明點解要有主人指揮戰鬥的必要?
因為都係一下俾精靈球收皮
設定問題,好似要用顏色 match red 配噴火龍,blue 配水箭龜

英文版,無輪係 origin 動畫,同人漫畫,game rival, 仲有 LGPE, 男都係 blue,女主 =green
好似話係「殘餘數據」 數碼獸唔係真生命體有啲難理解
日月野生卡拉卡拉唔夠打會call袋龍出嚟幫手
舊登仲有人發現6隻耿鬼可以屌打所有隊伍
設定集red係用奇異花
係噴火龍紅先比佢用
以前第一部加布獸除過件毛衣比佢主人
佢老母個頭骨黎
xyz個z版仲製作緊
以前寶石版捉雷吉三神柱(岩、冰、鋼)啲方法都好痴線
有講法話呢三隻設計理念係based on二戰核爆
因為寶石版嘅豐緣地圖係based on日本九州
咁啱呢三隻嘅捕捉地點係對應三個被空襲嘅地方(大分、長崎、宮崎)
有人話捉佢地要用點字 係因為紀念核爆致盲嘅受害者
而且三隻都識用大爆炸
但係我覺得呢個講法唔係好可信

有另外一種講法就話雷吉家族設計理念係黎自唔同時代
圖鑑話雷吉奇加斯係第一隻出現 創造左其他雷吉家族 而且拉得郁版塊 所以代表版塊大陸未成形嘅古代
岩、冰、鋼係代表石器時代、冰河時代同青銅器時代
後來劍盾新加嘅龍同電 就代表左中世紀同現代

好中意雷吉系列 覺得佢哋啲設定同設計都好得意好神秘
但係除咗電嗰隻雷吉艾勒奇之外全部pvp都好廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞