香港地裝修係咪一定會中伏,無例外?

67 回覆
71 Like 2 Dislike
笑死人咩 以前有巴打奶過野啦 黃乜鳩呀
會, 因為呢啲係香港人嘅獅子山精神
香港人本身性格問題,又想平又想裝修到好似demo咁。你肯比啖肉人地食下嘅 出事機率咪細好多囉。得舊骨 咁緊係多甩漏喇。
人工貴
中小型設計公司手工最易出事
因為佢哋自己都係俾19判頭水果個
有料判頭又唔使同佢哋夾
約左又會射波
聽聞果個節目被人督爆左做假...
無啲判頭親戚真係難啲
日本人用木材做結構又唔見你講
你間屋入面啲裝修咪又係用木材做主要結構
好似關於水既問題永遠搞唔好
裝修垃圾係一件事,日本裝修費平過香港係另一件事。
地台唔駛盪?
全部明喉唔打牆?
叫班建築商用木材起樓囉
咪一鳩樣
冇中伏會唔會通街同人講冇中伏? 做得好係應份,大佬,有比錢嫁嘛, 幸存者偏差你咪覺得全世界都中伏
聽連登分享過搵親戚裝修,仲要將來係同住
都一樣中伏
呢樣嘢自己唔識嘅話真係伏硬 唯有俾貴啲搵間有質素會上心嘅designer幫手管
唔中伏有2個可能性
一係你要求唔高 做到你要求7-8成都肯收貨
一係你有錢肯比得多 但唔係因為個啲師傅有幾好
而係佢有錢剩搵人慢慢幫你執到靚仔 或者有個監工可以長期睇實你個盤

要求高又冇錢就睇下自己有冇能力執手尾 冇既話一係儲錢一係降低期望值
老實講而家啲裝修佬 冇training只靠自己手作去儲既經驗
冇標準又冇對比 出事可能幾年後先知 邊會進步得多
有幾多個真係對自己手工有高要求同有知識有能力去增值自己
後生讀過下書反而仲得
完工實有手尾跟 ,求班契弟上嚟執漏一定有
公屋又嬴
監倉清水房咁
有咩滲漏叫政府俾錢搞
正常,裝修賤業邊個會入行做,冇後生新血入行搞搞下咪愈來愈愈差,手工差裝修佬接jobs接到手軟,根本唔優做
但連登仔追求完美既極致

其實好多師傅都做到7,8成喇,你要追求極致就要畀幾倍溢價但連登仔又冇錢

個世界就係咁喇,8成既產品係好平但你要追求埋其餘2成既極致個成本就貴到癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞