渣打 呢間垃圾,永不錄用

447 回覆
828 Like 22 Dislike
理論上就唔駛cut 嘅
停卡、report、再issue 過張新卡
就會有唔同嘅 cvv
錢亦會退返

呢個漏洞存在已久
其實你出去買嘢碌卡人地都可以記低咗啲資料
而銀行就選擇用以上機制去處理
亦係cvv 嘅由來

=== ===
大部分銀行管理風險方式係大額交易通知客戶
有問題由客戶報告
然後就截住商戶條數
風險就相對可以控制

小額由得佢 係計過濕濕碎
同埋罪犯好少大規模咁做

好似今次咁大規模去做前期準備
銀行實hold 起晒跟住嘅大額交易
之後啲卡一係注銷一係重發
佢啲資料就變得得物無所用

除非佢唔係為盜卡
而係玩9渣兜
可以咁講
同埋好似課金咁 入咗16個位 再放埋個後三個位驗證碼
但NUMBER開頭八個位冇記錯係銀行 所以實際撞係後面8個位 到期日 有時連後面三個位驗證都唔洗 名係冇用 唔會CHECK(試過買嘢用咗另一個名一樣過到)
被人盜用唔係第一日嘅事 我都試過 我老婆近期都試過(非渣打) 但銀行反應快唔快囉
我上年果次就快嘅 一碌就HOLD住 因為係NY 碌(UBER嚟 佢入咭果吓出咗提示)銀行問我授唔授權 我拒絕咗即鎖
我老婆果次就 佢坐坐下車見到有人課金 初時第一下以為我 我一直自己課 唔用佢張咭 佢問一問我之後 就打上去HOTLINE即鎖 但月結單SHOW多咗兩項 打返上銀行 佢哋截唔切 最後唔洗交 銀行算係咁
黑咭課金呢啲好多 以前都有人整假咭去舖頭買嘢 而家轉上網 個動作快好多 銀行唯有做就事後點處理
其實銀行CHECK到由邊度碌 碌啲咩 佢哋都大概判斷到係咪你授權 有可疑應該提示咭主同HOLD住交易 咭主一個時間內冇反應應該一律拒絕 咁就冇問題
渣兜啦呢鑊 成村人係度屌
姐係渣兜多人用 多咭咪多人屌
香港人咁緊張做乜鳩? 有邊間銀行嘅信用卡係唔會有機會被人盜用? 你慶幸自己用渣打,至少人地肯負責

APP多人用就慢,HOTLINE多人打就耐,咁都諗唔到? 係到嘈乜? 你地咪CUT哂佢轉去濕鳩銀行囉,希望到時出事佢地肯負責啦
唔係 講咗好耐 根本係啲WEB冇SET要驗證
你入APPLE PAY GOOGLE WALLET咁
佢入齊咭上面嘅嘢就OK 佢冇跳過驗證PAGE同SEND 驗證碼畀持咭人
你覺得可疑交易咪打個電話黎問我
確認無問題咪得
做咩要block人幾日
前後打左6個鐘先有人理 仲要唔係信用卡中心係駁左去其他部門 最後都係要等佢聯絡
On99

收到新卡後即cut 卡算鳩數 垃撚圾銀行
dbs都係
想問你係咪收唔到個SMS?
其實你打去係為咩?
點解6個鐘都要keep住打?
以為連登啲comment會好啲,點知都係成班緊張撚係到打電話,仲要用咁多時間去打做乜鳩
問題佢係邊度拎齊晒啲卡資料
好難又方便快捷又安全既
銀行出咭有規律 你知道就已經可以不斷整咭 但到期日係會被驗證 一百張撞中一兩張 好勁架啦 渣兜因為用佢嘅客多 所以先多姐 (你要知道前幾年渣打啲咭幾多玩法 成村人開咭先得架)
每款咭 頭8個位係唔同 有組係銀行編號 有組係該款咭嘅編號 所以要估唔難 正如巴打所講 上星期CITI 今星期渣打
做左未,
渣打今朝個網都仲係死
啫係點撚樣見條數已經過左10號又節數咁佢又點知邊啲係盗用
屌佢老味幾時先會寄張新卡俾我
唔係要對埋名
香港作為前金融中心
但好多香港人都唔多熟悉金融系統同工具

其實信用卡問題久唔久就會拎出嚟講
不過講完都無乜人認真明白同相信

事實就係信用卡交易本身並非百分百安全
卡上面嘅資料 只要你拎出去碌就已經唔係秘密
極端啲之前單有偷信賊
專偷睇啲新卡再封返好入落信箱
卡主啟動咗就算無拎過出街一樣可以被盜用

而信用卡交易有好幾種方式
其中最簡單只需要卡上面嘅資料就可以完成
正如去商戶碌卡一樣 無需密碼無需otp

喺呢個情況下
客戶嘅保障除咗建基於除咗信用卡本身
亦要依靠銀行嘅處理及賠償機制

雖然銀行唔會太肆宣傳
但呢類交易只要卡主報告 就必然會退款
而且手續簡單 普通CS 都可以立即幫到

反而3ds(即otp驗證)嘅交易
則會被視為安全並獲卡主授權 好難退款
之前有幾單卡主堅稱無收過/入過otp
但銀行話收到
結果一直口同鼻拗
假的

如果你交易有OT P就已經視呢個交易係授權

已經冇可能退款
係 對咩名 邊個同你對? 你打嘅格式可以千變萬化 邊個IT狗咁好心推測你有幾多個組合
你試吓叫陳大文 ID冇自己改嘅英文 但買嘢用 JOHN CHAN 一樣過到數
碌咭都一樣 你唔簽名都過咗數架 只係簽名人哋有紀錄(鬼知係咪本人簽呀 你收咭到簽咭 銀行有問過你拎簽名樣式?)
所以有利有弊 但OTP正常係有隨機六至八位DIGI 呢個要相應打返入去
問題係有啲銀行當SEND出就係授權 冇話要入啱DIGI (但有冇3D驗證係本身商舖嘅決定 可以完全唔需要)
好似有啲會對 試過打錯咗一個字過唔到
因為做CVV 同otp 都要錢
如果間公司計過數比人偷卡而write off 個bad debt 條數細過做CVV 既成本咪唔搞囉
即係好似有d公司每個月比人偷野既損失仲細過請個保安 所以咪由你偷囉?
唔會啦 大如APPLE我都試過冇問題
NUMBER 到期日同CVV個號碼就唔錯得 名係可有可無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞