其實咩發明先最大程度改變左人類世界?

458 回覆
94 Like 191 Dislike
咁我都只係想講 除咗前者 後者 仲有第三者
而第三者更貼近數學本來嘅意思
rather than 包含義 引伸義
所以一眾留言者(包括同你企同邊 企隔離 企對面)嘅火藥味(雙向,非針對你)完全係多餘(無話你哋有錯)
區塊鏈 同 加密貨幣其實印咗喺人類嘅DNA入面
政府打壓or scam都係一時

正如人類世界末日重新黎多次
都一樣會發明用火,電燈,汽車一樣

區塊鏈係將人類帶去另外一個文明
好似當年人類發明語言 耕種 蒸氣機咁
慢慢將人類進入虛擬世界同A I結合
社會結構亦會慢慢去國家化

將來甚至乎會用來發展出星際文明

可能你覺得我9up 但我相信以上嘅嘢唔使20年可以做到

第時一粒比特幣 已經足夠一個家庭唔需要工作
我屌撚晒班數學家老母
粥粉麵飯

加燒賣
緊係鑽木取火啦
啱呀,大家一開始對數學嘅含義/定義/implication都唔同,有啲睇字義,有啲睇表達方式,有啲睇用法。我姑且大放厥詞一句,純數、數論、數學原理呢啲先係數學。畢氏定理唔需要人證明或發明先會存在,畢氏定理所描述直角三角形三條邊長嘅關係係獨立於人乃至獨立於神而存在。用自然而存在已經係貶低咗佢,應該話係本質而存在,係超越存在而存在。講得簡單啲,就連上帝都唔可以/唔可能違反直角三角形三條邊長嘅關係。就算冇人類文明,冇任何文明,冇上帝,冇時間,冇空間,冇維度,直角三角形三條邊長嘅關係就係超越存在而存在。
貨幣 唔洗以物易物
鋼鐵、火藥
一定電
冇電你講後面咩硬件都係多餘
那一種coordinate先
唔係石器時代類既發明?
我會話係發明用火既行為
火可以煮熟食物
智人更有效率地吸收營養
日常騰出更多時間發展文明
火作為光源
延長智人除左日間
夜間都可以活動
火可以產熱保暖
令智人可以遷徙至北部大陸抵禦冷氣候
建立不同部落發展出不同民族
給北極熊一個溫暖的家
撩交嗌?
你唔望吓樓主個標題問乜?
入黎離題萬丈辣火頭,仲好意思話人多舊魚?
如果我咁樣幫你哋界題係叫離題
咁你哋討論數學係發明定發現都已經離曬題啦
另外 當我戴咁多個括號頭盔 都可以理解為辣火頭嘅
咁建議真係要飲涼茶下下火先
界乜春題?有分歧咪大家同意一個解釋囉
冇人要你做正義超人,話呢個詞全世界都錯,自己個定義先最啱
既然你又無意參與討論,你點定義who fucking care?
有文字之前嘅時代發明嘅嘢都係

車輪
冶煉
馴畜
騎乘
貨幣
你呢三句(包括fact同opinion)我都唔同意
但呢三句嘢無公共性 只係同你個人嘅討論 只會更「離題」而你亦對我參與討論咁有意見
所以我唔解釋落去了
貨幣交易
電力
Work from home
安心出行被逼下載既最熱門app
因為重要嘅嘢要講2次
AC就AC啦 或者交流電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞