其實咩發明先最大程度改變左人類世界?

458 回覆
94 Like 191 Dislike
一定要pin
我覺得係工業革命, 唔單單係一件發明
錢自古以來都已經有, 唔係有錢先刺激到工業革命出嚟
蒸氣機

工業革命應該係人類最大嘅改變,由工業革命開始,人類文明同活動係幾何級速度發展
股市集資
微積分 電 互聯網 放大鏡
應該係能源
電或石油類都算
冷氣
無需要再討論
上個世紀計一定係電腦
我覺得你講嘅前者後者都唔係數學
數學符號係數學的符號 唔係數學
數學表述形式係數學的表述形式 唔係數學
數學本質係數學的本質 唔係數學
數學原理係數學的原理 唔係數學

數學呢個詞語應該理解為「學 of 數」
你講嘅數學本質就係「學 of 數」入面嘅「數」 但唔係「學」
「學」係講緊學說 學術系統 知識體系
根據佢邏輯電磁波都係存在係大自然
之前聽過如果冇生火煮食,原始人個腦容量唔會進化到現代智人咁大
幹細胞培育技術
可以無限制換自己內部器官
師兄你真有趣,我表達嘅嘢同文字無關。如果我上面唔用數學,用mathematics, 請師兄指教點樣學of數
人造氮
返工。
以前人類過嘅係自給自足嘅生活,打下擸耕下田,後來有人發明咗返工……
我明你想表達嘅嘢同文字無關 但語意含混係唔會得到有建設性嘅討論 咁樣你同其他留言者只會繼續各說各話

The word mathematics comes from Ancient Greek máthēma (μάθημα), meaning "that which is learnt," "what one gets to know," hence also "study" and "science". The word for "mathematics" came to have the narrower and more technical meaning "mathematical study" even in Classical times.

另外

-ics suffix

(in nouns)
the science, art or activity of

e.g.
physics
economics
dramatics (study or practice of theatrical arts)
數學/mathematics 呢個名詞本身包含好多嘢。但就呢句命題“數學係發明定發現?”,我重覆上面所講:
數學符號、表述形式係發明。數學本質、原理係發現。我講數學係implicate後者,如果你理解為前者,咁大家都唔需要講太多喇,大家嘅知識點唔同。
安全套
隔住個mon都feel到你以為自己好撚有智慧 覺得好多人會畀正評你嗰個傻鳩樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞