其實咩發明先最大程度改變左人類世界?

458 回覆
94 Like 191 Dislike
我只係想講數學係人類表達自然規律嘅語言
唔一定只係單一語言 各種進制係人類發明數學嘅證據 咁嘅意思only
大多數都應該係發現,尤其是概念相關

基於概念上,衍生嘅一啲Math. techniques,我會認為係發明
https://www.ponews.net/edu/rg8zhi12i5.html#:~:text=%E5%BE%9E%E7%99%BC%E7%8F%BE%E5%92%8C%E7%99%BC%E6%98%8E%E7%9A%84%E5%AE%9A,%E8%87%AA%E7%84%B6%E4%B8%AD%E4%B8%A6%E4%B8%8D%E5%AD%98%E5%9C%A8%E3%80%82
總結就是:數學是發現與發明的結合體,數學概念源於大自然,之後發展成為一個完全獨立的世界!
訊息系統
係,數學係人類透過觀察自然事物所得出嘅規律
但有啲嘢可以係數學世界上有 自然世界上無 例如無限呢個概念
所以數學可以同時係發現加發明
利申:9up
wheel
數學不等如算術,我心底嗰句,算術不是數學,純數,數論才是數學。
好喇,返正題。數學符號、表述形式係發明。數學本質、原理係發現。我講數學係implicate後者,如果你理解為前者,咁大家都唔需要講太多喇,大家嘅知識點唔同。
舉個例子,pi係圓周同半徑嘅關係,呢個唔需要人發明而存在,pi係獨立於人而存在。同理,畢氏定理係直角三角形三邊嘅關係,唔需要人發明就存在。pi嘅符號同畢氏定理的表達形式的確係人發明,但佢哋嘅本質就係自然而存在,唔需要人發明,亦不能被人發明。
ps上面講嘅係歐幾里得平面,如果你要捉字蝨,玩文字遊戲,語意遊戲,咁大家都唔需要再討論
Patreon 從此港女做雞都可以電子化

訓係度影波影閪就上到樓
冷氣
甜故

塑膠算唔算
咁可以返工時間都冇既
廁紙

以後人類唔洗用手炆屎
我地define 所有provable proposition in ZFC 做一個set 咁study 個set 裡面有咩element 究竟算唔算發現
或者好極端咁講 study一個好大好大既數字 算唔算發現 好似 graham number咁 係發現 定 發明出黎?
返工
我覺得數學符號係發明,再透過數學符號去表達發現到嘅數學定理
做咩20年8月22重覆左嘅
咁如果係個推論本身呢?
好似畢氏定理咁,有幾百個推論方法
如果我諗到一個新嘅推論
咁應該算係發現定發明?
馬克思主義
照你咁講C++都唔係人發明,係發現出嚟啦
背後咪又係電流控制同logic gate
搵日得閒行山睇下發唔發現到c++先
信仰
多謝Otis
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞