用緊日版apple watch開左張suica,你問我答

146 回覆
3 Like 1 Dislike
係咪要有日本信用卡先用到apple pay增值?

唔洗
開卡麻煩啲,用過apple pay張visa唔得,改為直接入張jcb就得
增值就百發百中,連amex同tag&go都得
如果用實卡入落Apple pay嘅話,入完之後張卡係唔係會廢咗無用?
留名
只係日本當地用先有用?
未支持icoca 表示失望

開張新suica啦,都唔洗按金

係咪可以用Suica IOS app 直接開新卡? 定話一定要用現有實體卡入落去?
Lm
留名
咩係suica?
有咩用?

東京八達通
但日本多數地方通用
係咪係日本買野買到破產

用suica幾日洗左成皮嘢

真係冇改錯名

唔係,試左幾多香港卡都得,但穩陣啲最好iPhone地區都轉埋日本(watch就一定要轉日本)
如果用實卡入落Apple pay嘅話,入完之後張卡係唔係會廢咗無用?

yes
留意要add實卡落apple pay,一定要用日版iPhone 7
只係日本當地用先有用?

咁八達通去日本用唔用得丫

係咪可以用Suica IOS app 直接開新卡? 定話一定要用現有實體卡入落去?

可以
用watch搭地鐵係咪唔洗開揀卡個畫面?

可以

ok, 我先了解多次運作方式..

即係, 你用日版 iWatch, 駁去港版 iphone. 跟住係 港版 iphone 開Suica IOS 個app 去開卡?

跟住扣錢, 你係邊度加credit card ? 係番Suica IOS 個app?
用watch搭地鐵係咪唔洗開揀卡個畫面?

係,你可以set一張卡做「快速交通卡」,然後好似用實體卡咁就咁嘟錶

可以

ok, 我先了解多次運作方式..

即係, 你用日版 iWatch, 駁去港版 iphone. 跟住係 港版 iphone 開Suica IOS 個app 去開卡?

跟住扣錢, 你係邊度加credit card ? 係番Suica IOS 個app?

無錯

可以suica app直接input你張卡
app入面亦有option揀apple pay開卡/增值

唔洗
開卡麻煩啲,用過apple pay張visa唔得,改為直接入張jcb就得

即係要申請張jcb card?
唔係好明
附圖解釋

iPhone增值得 (入信用卡或用apple pay)

Apple Watch增值又得(但只可以¥100倍數同用apple pay)
補充多一樣,iPhone suica app只可以揀以下金額增值

唔洗

即係要申請張jcb card?
唔係好明

我直接用apple pay入面嘅香港visa卡得喎
不過轉左iPhone地區做日本先
下下要碌卡
下下要碌卡

可以去便利店,或者接觸式增值機(關東嘅車站有,不過少)用現金增值
留名。。

用緊第一代,等下代先買隻日本版iwatch玩西瓜卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞