[Netflix] Wednesday 星期三

743 回覆
274 Like 7 Dislike
Wednesday 咪用肉體還左人情俾畫家囉.
畫家已經原諒左佢喇.
編劇onL99唔係扮
如果同一編劇真係完全唔期待第二季
插贓嫁禍嗰個唔係Wednesday,應該係個老師同埋咖啡仔吓嘛?老師上門探訪Wednesday同佢講狼妹要退宿, 可能留意到佢開始調查到怪物嘅真相,於是叫咖啡仔用電影約會引開咗Wednesday, 老師走去襲擊Thing, 反轉佢間宿舍(我估因為搵到佢啲調查紀錄,所以知道佢懷疑心理醫生同埋畫家)

所以喺Wednesday 見到Thing差啲死發晒癲想報仇,又知道蘿芮未死,走去搵心理醫生對質時,派咖啡仔走去殺死心理醫生(費時佢之後對口供可能會講咗咖啡仔啲心理歷程出嚟引人懷疑?)

老師本人就走去放晒啲假證據喺畫家間屋度,等Wednesday 過到嚟以為自己搵到真兇結案,唔再懷疑其他人阻住佢個計劃

老實講我覺得呢集劇情表達得好唔好又係好可以斟酌嘅,但係個故事來講其實我覺得合理,Wednesday平時咁冷靜係因為佢唔care自己,但係其實佢好care屋企人,佢屋企人一有咩事佢就保持唔到冷靜去用咩心計,淨係一心想幫佢報仇血債血償,好似佢一開頭放食人魚咁樣
根本就係編劇on9寫到女主勁仆街
畫家俾佢插贓嫁禍拉入去坐喎
只要女主認為兇手係某某
冇證據就自己做出黎(同啲某國有乜L分別?)
俾人射翻支箭就當無數?有冇咁易呀?
仲要事後主動送埋電話要聯絡
真係DLLM咩
可能我一路睇一路屌
佢又冇好好交代
一幕戲可以令唔同觀眾有唔同理解想法
已經唔掂
其中一樣喺畫家間屋搵到嘅證據係心理醫生條頸鏈喎,Wednesday見醫生嗰陣佢都仲帶住,佢點樣攞到條鏈,明顯係咖啡仔殺咗醫生之後俾返老師/自己放過去

畫家俾人拉嗰陣話Wednesday插贓嫁禍佢係因為佢唔知仲有邊個會無啦啦想害佢姐,一直都淨係知道Wednesday 係咁針對佢
係舊版既fans,睇到O晒嘴,等咗咁耐好失望
爛撚曬尾
屌你召喚個大boss出黎放完火就比人秒
哈利波特類
Tyler好靚仔
呢套其實好迪士尼feel 啲角色同反派好卡通化
劇情同台詞都有少少膠味
係wednesday同狼妹救左成套劇
有個位唔係好滿意係編劇超級浪費設定
牙鱗石毛明明咁多野玩 去到no rules划船戰竟然只係靠埋去用機關打沉隻船
最後goody addams竟然幫手復個活就無埋
咁以後wednesday要成長先知能力搵邊個
劇情寫好少少可以翻生addams family做HP等級世界觀 可惜了
btw 搵返addams舊設定 其實成個家族啲人都有接近不死身(?)咁既生命力
所以先對殺人同折磨咁無所謂
呢套劇好似又無左呢個設定
可能係我少睇netflix劇 依家先明elon musk講咩
成套劇花咁多時間諗點樣塞左膠野入去
不如花多時間寫嚴謹少少個劇情
鋪左8集 出場得半集命仔
lm
Wednesday好有性格好撚過癮
個ending好兒戲
大就唔會
係你望拍續集唔會老得太快
佢2個都發育完架喇
前期都幾好睇 後面d劇情尷尬到
開頭係幾睇
後面睇到好迷失

Wed好中二
勁憎佢老母又咩事
Morticia個角色搞到好廢
好似淨係識喊同叫唔好

但好多靚仔小鮮肉
第一季來講其實都真係問題不大。 第二季請應該要寫得緊密d. 最好有d 事令wednesday 對 vision 充滿戒心。
我鐘意佢嘅原因就膚淺好多
有但係唔un眼同唔太刻意先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞