[Netflix] Wednesday 星期三

743 回覆
274 Like 7 Dislike
明明係法師梗係要on9 同人近戰
以netflix黎講我覺得佢盡咗力
要lgbt呀?要黑人呀?ok加一個畀你囉
算係咁
添布頓, 好有特色
搵翻以前1991同93嗰兩套戲睇翻
覺得新e套嘅真心唔掂(純本人想法)
舊版Wednesday 係唔會抗拒識朋友同待人真誠
只係外冷內熱
你只會覺得佢怪唔理人點睇佢但唔會覺得佢係個自私仆街
e套直情係由頭到尾都係利用人唔諗人感受
舊版Wednesday 係個好聰明冷靜
要報仇都係估佢唔到可以咁爽又貫徹到佢聰明冷靜而唔係只得把口串77
(舊版講佢入夏令營俾人迫佢睇迪士尼動畫要佢屈服演畫劇,佢最後肯演都係完全令人估佢唔到原來係可以咁報仇)
同有錯會反省(但E套係完全搞到身邊嘅人俾人拉去坐監同佢佢都係堅持自己啱,狼女仆心仆命遷就佢到最後大大力佢都唔覺自己有錯而從中反省成長,反而不斷犯錯,完全唔冷靜一味9衝)

仲有好似都冇解釋到點解個畫家會發夢見到隻怪
舊版女主靠自己邏輯推理強到癲
當戲裡戲外都以為兇手係某人結果都係女主眾人皆醉我獨醒咁推到真兇
就算推錯都係靠自己推翻
唔係靠咩靈感先發現自己錯
然後就9衝唔冷靜諗點解自己會犯錯

最後大boss同個隻怪就更加唔講啦
真心覺得個編劇唔掂囉
咁都要跟返人設卦
由細到大都咁癲
上到中學咁弱雞?
有無人介紹下
但如果嗰陣殺咗佢 仲點拎血
睇完第一集已經發現呢套係偶像劇嚟,所以即刻揼咗個腦鳩睇
女主個格係幾衰 雖然蜜蜂條靚入廠嗰度識內疚
btw新版設定本身係抗拒識朋友 咁唔理解待人接物都講得通嘅
原來係咁
兩個衰妹應該大得好快
係我對套野期望過高
去到第7集尾
第8集真係一路睇一路屌
其實好大個了,只不過係哈比人所以似中學雞。
咁咪搞到Wednesday 好7蠢囉

好似你講咁佢都累到蜜蜂仔要識內疚
咁點解都仲會繼續利用狼女同隻怪一齊去間屋度?
佢唔覺間屋危險定如果佢兩個一樣出事但只要「識內疚」就可以無限loop?
搞到佢人設真係好仆街囉

最後狼女同2世祖畫家都咁大力7佢

單講個畫家俾佢屈9咗入去坐
佢仲好意思剩係拎幅畫出黎就叫人幫
講數都要疇碼啦
已經俾狼女屌完都仲唔理解衝去再俾畫家屌多次
真係好7囉
其實係得Tim Burton知道d觀眾想要睇乜嘢,就係想睇個厭世社交障礙嘅怪雞靚女同班靚仔靚女同學嘅校園青春故事,所以頭幾集係得閒扮下貓女得閒又開下舞會總之就係要女主角又怪又叻又厭世但又cute,查案反而係次要。但後面4集就變到為咗要就個劇情發展學校生活少咗,反而變成查案為主,又突然腦殘咗,d思考邏輯變咗正常人咁,無咗個種怪雞思為,又溝仔打茄輪又同閨密抱抱,變得太正常人生活,反而無晒個角色嘅魅力。
掛住睇女主角睇到忽略咗劇情,搞到一集要翻睇幾次
女主無vision 既話根本就輸晒
又衝動又唔聽人講
認同
最後做埋啲7野on99咁
好多野又冇交代好
又好多唔合邏輯趕收尾就放棄咗人物魅力
前面人設魅力鋪排sai 7哂
岩 想睇多d校園生活
認同
有幻視都俾人呃咗個初吻
仲on99以為自己掌握哂成件事
靠幻視先保得住隻豬
最癲係屈畫家當搞掂
一路都係得佢認定人哋係壞人,屌你搵唔撚到證據,就玩插贓嫁禍
同人講自己係偵探寫推理小說?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞