(FF)萬一大陸革命成功咗,香港會點

383 回覆
235 Like 61 Dislike
台灣隔左個海,新中國勢力比依加更弱,D火都燒唔到佢到,台灣人民唔會支持政府太過理對岸既野,出錢支持下你都重會既,再多就未必有
以後免簽入台
呢啲係睇英國喺大陸嘅情報能力 香港英治百幾年 都唔係靠武力 係靠對中國中共政治嘅解讀能力 尤其係49年後 毛澤東尚存嘅理性 英國對共產黨嘅閱讀能力 英治先得以存在

講多少少 中國人自詡3000年文化 竟然冇馬來人嘅政治智慧同胸襟 由得星加坡獨立 為整體人類做咗件好事 反而所謂嘅儒家文化就四圍搞搞震 宣揚啲畸型扭曲滅絕人性嘅價值觀 須知一直以嚟 華人都睇唔起馬來人 認為佢哋懶 但係統治階級明顯唔係咁
好在我咩都諗自己,唔會諗埋老細嗰份
唔好話統治
分分鐘大清算
無可能成功 最多64重演
Exac7ly
香港先唔安全 好多其實係江派 搵錢至上
維尼搞到佢哋無錢搵
可能係當時嘅講法已經先自動留咗條尾 到時形勢有變就可以轉講法

事關沈旭暉有提到 一般嚟講都係條約起 條約完 好似巴拿馬運河咁 而香港係用聯合聲明結束係比較奇怪同少見
如果中共分裂成好多個小國
香港會生存到
做中立國 好似瑞士
連登仔一有呢個想法就一定唔會成功
咁講啦 keep your friends close, keep your enemy closer
但老實講有幾多人有sense其實冇人知 因為沉默大多數係呢啲極權國家有陣時可以成立 除非我哋開到上帝視角

我唔記得係呢個post定第二個post有提過比卡超嘅民調好轉嘅原因 絕對唔係因為大家覺得佢比林鄭OK 只係因為大家都唔再向調查人鍾生講真話(中國大陸就係早十幾年前有咁嘅情況 因為以前外國嘅調查 佢哋對政府嘅信任度其實低 但自從2010年之後條數一直都好靚仔 再加上世代推移法
90後同零零後冇咗80後承載着嘅自由思想 而且呢個情況香港已經經歷緊

你諗吓比較後生嘅自由派韓寒都超過40歲 之後都冇乜咁後生嘅人 即係話佢哋嘅政策目前來講好成功 草泥馬時代嗰啲人而家好多都三十五左右
而最後一批自由派係能夠發言嘅時間應該大約係2015年嘅知乎 當時已經有人批評90後同零零後冇接棒自由派嘅準備 當時香港人仲喺度嘻嘻哈哈飲飲食食 但呢啲嘅情況全部都係動態)

所以最後都係冇人知 you never know
首先廣州廣東要有個頭腦正常嘅政府先 engage and barricade到長江以北內陸嘅北方蠻族先有得搞
到時香港仲撚大鑊
會先算
是旦有個癲佬好似沙特玩鳩卡塔爾咁已經大鑊
明天準時核酸啦
【多圖】國家安全集氣區
https://lih.kg/3227063
因為treaty係contract, 有binding power, 違約嘅話係會有consequence, 有罰則, 支共晨早就知, 所以先會用declaration

總之除咗treaty以外, 咩accord, agreement, declaration全部都係紙老虎, 違反都唔會有任何後果
唔係去晒新加坡喇咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞