有冇人用HSBC離岸戶口(13)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
可以。 個home country 要改番去expat, 你就upgrade 去左premier hk
香港HSBC credit card 唔係仲好咩
哎吔。你咪問呢個問題啦

連登仔要走資要離岸

寧願蝕少少都唔用香港既銀行架

(明明香港銀行最闊卓、有迎新有回贈有優惠,但連登仔係都要千方百計用外國既姑寒服務)
我只係一般平民百姓, 無諗到呢個問題。 我開expat, 除了政治原因外, 我真係覺得好過本地銀行 派個d 定期息 (本地d 息仲孤寒) , 早前 無論係港元 美金 都高過晒 本地, 又沒有新舊資金 限制。 做咁d 外滙 (加元) 亦比香港好很多。就算你有無plan 移民, 我覺得開定離岸 係一個儲蓄的好option.

做定期可以買MM fund

唱錢可以用IB

讚Hsbc expat個Offer好之前,可以做下功課先其實。

反正都搞咁多野,不如一做到底揀個最jetso既Option
唔拗咁多 不過想講 每個人情況背景唔同, one solution didn't fit all....路唔係得一條 選擇條自己行得最舒服嘅路
又係「你理得人姐」既論述

是但啦,你喜啦。
多謝易巴解答。。早前無睇個位巴打巳移居在英國。。
改home country果度係咪要搞好耐 另外想請教埋上網申請比果d資料例如passport果d係咪全部都要搵人certified copy先得 我見某d人話要 有d又話唔洗
唔好意思太多問題
我兩星期前申請expat, 全部網上搞掂 包括影passport 和selfie. 未有人打過俾我再核實。 十天後 收到email , email 里有你的個人PBN (Personal Bank Number ). 土衣HSBC expat app, 入PBN, 手機收到one time password. 咁就完成。

bro, 你有興趣就快做, 佢3月31日前完成開戶, 入4萬gbp or equivant currency , 有$300 gbp rebate
更正 : 係5萬gbp 先真
下要3月31完成開戶? 如果今日先由零開始搞係咪趕唔切?
條友成日唱衰外國(生活,銀行etc)但係自己又有用hsbc uk,似係驚人知外國有咁多選擇
我本身係HK premier, 唔知咁樣唔會快d. 一係就等人refer. 雙方各250gbp
Referral scheme 有冇deadline?
好似無。 有興超又唔想博。。可以用我個refer code HBM7169X

我收到我會transfer 番$50俾 你。。當大家win win
外國真係多選擇,你講得無錯。

只係留港人士開唔到果D戶口咁解。
想問下佢果5萬gbp如果我係入港紙入去做定期係咪代表如果個exchange rate一跌我要隨時過數入去補倉
另外係咪一定要用番自己名既HSBC HK戶口過數去expat先免費? 其他人既戶口過港紙入去係咪都當電匯
問題係佢幾時會派$300gbp, 睇T&C 佢無講明要舊錢放幾耐。。。

You must open a new HSBC Expat current account between 1 January 2023 and 31 March 2023;
and within 90 days of the account being opened:
i. you must hold a total relationship balance of £50,000 or greater with HSBC Expat and maintain
a minimum account balance of at least £50,000 (or currency equivalent) until we make the Offer
payment of £300.
ii. you must register for HSBC Expat Mobile or Online banking services; and
iii. you must activate a Global Money Account.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞