有冇人用HSBC離岸戶口(13)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
代post

有巴打晌(12)問, 唔計政治方面, 英國有乜好過香港.
福利應該好過香港
利申: 有好多親戚住晌英國
天氣就差過香港. 不過親戚話, 只係冬天成日落雨, 唔係全年係咁. 佢主要住 manchester/附近
可以說自由, 不用做D無謂防疫野,福利唔覺好好, 稅好重, 由於稅太重,人地本土人都冇上進之心, 咁香港其實好多人覺躺平過一世好幸福,係香港你咁諗可能父母都屌你,來英國就不會,根本大家共識是躺平, 得閒就去玩,老了政府養
//不用做D無謂防疫野//
英國 (其實所有發達鬼佬國家都係) 採取躺平態度, 宜家有 1X% excess death. 躺唔躺平都係選擇, 每個選擇都有其代價/後果
除非係阿富汗/北韓呢啲垃圾國家, 其他任何國家,做最頂尖商界嘅精英,通常都係食好玩好女任換,但大多數人做唔到,hea hea地過一世why not

好似之前有報道而家美國嘅白人男青年,好多都選擇唔讀大學,一來黑人有色人種加好多分,白人可能唔易入大學,二來讀大學變得係一門昂貴嘅投資,又未必保證將來有光明前路,不如做下野學下啲工科,人工又唔錯,又有工會保護,又可以hea做🤣 發達就唔會,但過得開開心心
白鬼國家藍領真係好高人工. 仲有工會保護. 正!
我影左passport,自拍做唔到
等佢電話
Why 做唔到?
煩似網頁error
Um 其實唔使下下話「帶風向」咁敏感既…

我選擇係呢個Post問呢個問題,純因為我覺得呢個Post既人思維較成熟

有別於出面班連登仔「踩英 =5毛」咁幼稚。
如果有人連「問問題」都接受唔到,並進一步覺得問問題之人是「帶風向」(我Assume你所謂「帶風向」是叫人唔好移民留係香港吧)。

我覺得呢種諗法真係侮辱緊大家智慧。

英國是宜居與否、英國是不是適合養老、英國是否一個適合下一代發展(不是成長,是發展)的地方……呢D都係值得大家考慮既問題。
主要旨講緊HSBC 離岸戶口
你問一啲問題同主旨無關
請另行開post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞