90後女生 每年都去旅行 月花$2000 首置屯門新盤帝御金灣

307 回覆
34 Like 203 Dislike
的確佢真係吹大咗。

有冇人答到我明明係一篇好勵志嘅文章但點解要遮樣?
成日出埋呢啲文,根本for連登帳嘅男人發洩,好心某啲女人柒少陣啦!

呢啲吹水文一到連登就變仇女post,好地地靜少少唔得嘅,係要搏男人屌先開心。怪唔之得要遮樣啦

嫌港女個朵唔夠臭呀!屌!
無女友時我都得

車費400幾(來回20多d,大約返20日工)
早餐同晚餐係屋企食。
午餐帶飯。
間中同frd出街食下野,放假就落街食1餐同買d垃圾食物做宵夜。

果時就真係儲到錢喇
遮樣得黎又要整晒頭髮著到咁果下奇怪
我要自己交租,食嘅都要靠自己,所以好難做到月花2k
咁無可能喇,2k係香港籠屋都分分鐘租唔到
入面話儲68萬首期入市
當佢真係好慳月儲18k 只係洗2k
3年幾儲到個首期其實唔係無可能

但問題係 計埋雜項支出點做到月洗2k之餘仲可以staycation/旅行
平均一日洗66蚊
其他靠屋企人/男友 唔洗比家用/交稅/保險就可能得
最麻煩成日都有呢啲文,懷疑一啲媒體成日係到嘩眾取寵。

佢哋唔嫌,我都嫌,差唔多係年經咁,無乜新意,甚至越嚟越浮誇。
唉!睇嚟學唔到遮樣女個慳錢大法了佢真係太勁抽,人生贏家嚟。

不過屯門唔抵買⋯
香港有幾多人唔洗比家用
果度都唔只啦
事實擺到眼前嘅時候就會明點解啲港男咁憎港女
係喎 咁大家月花0蚊唔係夢,直頭閒事添啦
啲洗費下下叫屋企人俾晒又唔洗交家用
咪玩喇,佢自己都無計過條數就亂吹你就信咩

1500食飯
200車費
呢到都1700喇
去1次日本5000,除12個月入budget即係416,我當400好計d喇。

呢到已經2100,爆左budget喇
我當佢唔買衫唔化妝唔set頭(上鏡個頭點set呢),仆街做女人m巾都要買掛,條數愈計愈大,所以根本上條女自己都無計清楚就亂吹
唔係呀。。。

如果要搵老細就更加要出樣喇。。就係呢樣諗唔通呀
其實係,有屋企人養,可以零支出⋯
果時我全家人人有工返,唔俾都無事
雞先要遮樣,做雞不嬲睇身材,你去睇叫雞啲社交平台,多數遮樣剩返個body俾你揀。
所以咪話佢支出部分有問題
20k以下儲到50%收入已經好勁 儲90%收入真係餐餐白飯先有機會
有時幫自己條女手買佢日用品/護膚品 果邊支出都唔少
除非真係乜都唔洗用

自己實際慳到盡都係儲得65%
一大部分都落係家用/稅項/保險 下年諗住cut走埋VHIS算
真 諗諗下月花2千洗多咗
唔買護膚品真係慳好多
原來女人可以連m巾都叫屋企人買

我仲以諗咁私人既野點都會自己俾錢定係屈埋條仔落街幫佢買埋
其實男朋友都可以,依家呢個年代買埋胸圍都得,無人懷疑你係變態。
女人有屋企人養,梗係乜都屋企人買埋,衫褲鞋襪、胸圍底褲、零食宵夜、去旅行費用連零用錢、有阿哥就問零用錢⋯

如果屋企人係好錫個女,真係產生好多公主病類型嘅港女㗎!唔講笑。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞