日本東京7日,點plan好

101 回覆
1 Like 54 Dislike
鐮倉同江之島
就咁睇住新宿最方便你,頭2日都係有鐵一程直到
新宿係人多d
因為成田跟本唔可以叫東京入面 直頭去咗千葉縣
你當大灣區 但個機場係廣州
輕井澤係我去草津經過順便行下個outlet有咩買
有Citi global wallet就唔使㩒錢啦,係香港外幣atm㩒定三四萬yen cash傍身,去到日本全部碌卡
可以,有外幣扣外幣,無外幣就自動用港紙乘現價扣錢
最好用實體卡,佢地唔係個個地方credit card機都做到contactless, 但晶片就一定俾到
超市,便利店,藥妝,零售,餐廳基本上全部都收card
舊舖,用無人收錢機嘅快餐店,JR車票, 巴士券全部唔收card
jr pass要去綠色窗口/tourism centre買先收card, 一係就經kkday, klook買咗先去換pass
用綠色改札機買pass唔收card
東京區內買24/48/72小時地鐵pass
平到喊
大部分地方都有站
無站先另外買jr/私鐵飛
去東京住新宿其實租車可以泊喺邊?
東京市區揸車,咁樣玩自己?
真係咁有需要租車?
搭單問攞下意見
小弟去7日,早機去黃昏機返,打算行程如下:
Day 1 到埗後去東京市區普通周圍貢下
Day 2 市區拎車過去河口湖,當地過夜
Day 3 揸車去箱根,當地過夜
Day 4 朝早打算去熱海或伊頭遊下車河,黃昏揸車返市 區還車,市區過夜
Day 5-6 行下東京都啲主要景點
Day 7 回歸現實

最主要想知揸車路線咁plan會唔會好趕,需唔需要預多少少時間

見上面位巴打咁玩 , 我都諗唔緊租唔租 , 但我唔會好似佢咁過夜
我同你差唔多
都係諗住頭幾日,東京近郊玩,最last2日先係東京市區
但唔打算揸車了
反正都係東京市區,近郊,搭鐵路都可以

沖繩,北海道個邊就會考慮自駕遊
我今次去日本,主要想試下水溫,睇下自己鐘唔鐘意日本
如果想有下次...
真係會想學定小小日文...
第二日吉原,啱Feel就可以加第六日吉原encore
Ok thx bro enjoy
海老名Sa 有咩店推介?
歌舞伎町玩咩
唔係專呃遊客嘅咩
巴打幾時去日本?
我最近都想去。

以前去過大阪京都,就自己plan。
連路線都自己plan,但就成班fd去。

呢期嬲嬲地想自己一個去咁。
但又唔想再諗點plan😂(雖然都可能又plan過)

我有朋友住係東京咁,諗住去佢到住。
食懷石,練下膽搵啲日本女仔影相咁。
(我日文其實麻麻)
如果聖誕去河口湖係咪最好都住返一兩晚?
個時我去完東京鐵塔個one piece
之後步兵鳩行左去搭水上的士去台場
都幾特別
我諗正常無咩人會搭
可以住一晚
但聖誕應該無咩房同貴到癲
即日來回會唔會好攰?因為都帶住個6歲小朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞