日本東京7日,點plan好

101 回覆
1 Like 54 Dislike
諗住東京7日,但之前未去過日本
初步諗:
1日去高美山
1日去橫濱
留3日係東京市區

希望各巴打絲打俾啲意見
1個人去,
住邊區好?
我對住既要求好簡單
搭車方便,乾淨,安全就可以
主要目的?
筆直?
1+1+3 = 5日你來回搭早機/凌晨機?
想食下野,影下風景
唔計機票,酒店
預多15000港幣夠唔夠玩7日
朝早機去
夜機返
食野= 上TABELOG自己揀D高分既再放落你D行程度
住邊區好 = 中央線快線沿線車站附近 EG 神田
酒店 日本酒店房細, BOOK果陣睇清楚房間面積, 同埋我個人唔建議連早餐, 自己出去食好過

15000即係27萬YEN我當你1日食1千蚊都仲有17萬剩好難唔夠
連唔連早餐無所謂啦
日本大把好野食
其實我係擔心會搭錯車
見到鐵路線路圖都已經頭暈
YOUTUBE
依家有GOOGLE MAP好難錯
你驚搭錯方向好過
呢樣都時先算
睇youtube
見只係啲搭車pass卡都好多種
唔想研究pass的話
就買一張suica (日本八達通)咪算
每次坐鐵都直接拍咭入閘出閘,簡單唔洗諗
咁樣就簡單好多
唔該師兄解答
去日本用邊款電話卡好?
定用WIFI蛋好
要分清jr 同其他私鐵,唔好搵錯地方
買PASS真係好煩, 又要計幾日會坐幾多程, 然後計抵唔抵
真係廢事煩, 拍咭算. 都唔會差得幾多錢
發覺預先睇線路係冇用, 到時自己喺邊, 要去邊, 嗰時就會識睇
新宿
啱啱去完,兩個人東京6日大約總共駛左2萬3-2萬5,中間最貴應該係蟹道樂大約3萬5 ¥同omakase 6萬¥
兩個人洗2萬幾
咁我一條友,應該乜都夠掛
我諗住現金就2萬港幣
真係要買野先碌卡
新手香港租wifi好啲,一陣落機唔識用上唔到網就麻煩特別依家入境要掃qr
咁都要睇你會唔會買嘢,同買啲咩,我哋駛費加埋去outlet 買衫褲鞋
租wifi 蛋有冇好介紹
搭單問攞下意見
小弟去7日,早機去黃昏機返,打算行程如下:
Day 1 到埗後去東京市區普通周圍貢下
Day 2 市區拎車過去河口湖,當地過夜
Day 3 揸車去箱根,當地過夜
Day 4 朝早打算去熱海或伊頭遊下車河,黃昏揸車返市 區還車,市區過夜
Day 5-6 行下東京都啲主要景點
Day 7 回歸現實

最主要想知揸車路線咁plan會唔會好趕,需唔需要預多少少時間
今次我係用爽wifi ,比其他貴少少同舊野大舊啲之外冇投訴(因為大舊,差滿可以用一日)
冇揸車唔知,但坐過幾程巴士,只知東京市區好塞車,東京內最好JR/地鐵
我無車牌
但覺得你去到河口湖再租車好D
至於箱根有D吊車同船都幾有特色
你揸住部車反而麻煩
覺得搭公共交通已經夠
我都諗住留一日去轉箱根
我見新宿好似有JR直去河口湖個頭又有巴士去箱根
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞