Carousell騙案 想點玩?

159 回覆
11 Like 99 Dislike
真係做海外交易,一定係銀行見到錢先寄,先講明都仲肯的才做。
(扮)匯完款然後即追送貨的不用理會。
呢件似印度
劣質改圖
幾有諗頭

To be honest. You can call the bank to see if they have actually send in the wiring instructions. Check both your account and the account they are sending from.

If they did, you can video record the shipping process. If they pull out from the transfer, you can call the police at their location and they’ll be charged.
個鬼佬仲連追幾日,我send翻個電子報案嘅網址俾佢
其實大部分騙案都專登做到好多「漏洞」,目的篩走啲正常人,剩低嘅先會花時間一對一。人哋搵食㗎,唔好以為真係咁傻仔
錢又未過到比我 一蚊都無收到
佢驚吓自己呃唔到人要比人用電棒電仲好
票都係等佢過咗數先
網上銀行睇到可用金額同戶口金額,兩個數要一樣先至出貨。
咁醒既
唔似鬼佬 似阿叉或者黑人
你話要確認身份叫佢send張自拍
佢地d formatting永遠錯漏百出
留意既人一眼就睇得出流料
你又啱 就係target d on9
to me, bcc: me 右邊有個箭嘴,click一下就睇到sender個email
佢呢招官方一睇就知係scam,而家係樓主揸住佢春袋,隨時可以report佢
見到一堆英文已經唔會覆
一係呀叉 一係騙案
背景圖幾靚wor,share嗎?
佢聲稱話會幫我地call courier (dhl果d)上門收,話我地咩都唔駛理,見bank slip通知佢,佢就call courier上門咁

但果個scam自稱住芬蘭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞