Carousell騙案 想點玩?

159 回覆
11 Like 99 Dislike
差啲想寄件貨出去 諗諗吓唔多對路
話有朋友係美國

約佢去加州嘅教會

當面交收
即刻試吓
即刻嚇撚到唔覆機
琴日明明仲秒覆
話有啲嘢夾少咗
引佢畀佢個銀行Account 你refund....
點解bank transfer又關咩shipment事
我喺肥花都遇過差啲奶野,係見到個銀行email太假先冇中到
仲要咁色彩繽紛 加埋下面張gif transfer pending 95%
都算用心良苦
約佢去山達基教會入面等
CHING提提你, 今年係2022年
佢email有錯
網上買賣騙案15年前已經好興
向來都係外國地址、假email

總會有傻鳩上釣
樓主算做傻唔哂,一半啦
Scotiabank係一個字嚟,就算兩個字都唔會Bank冇大楷
Dear, {人名} 錯format
TAX & INSURANCE嗰行,TAX後面有兩個space

第一張email圖立下眼都見到呢啲問題,一直唔明點解騙徒靠呃錢搵食都唔做好呢啲嘢,反正都係抄姐
我就係由琴晚一直係咁諗,首先Carousell新account,其次佢係咁追我進度 勁趕急,之後睇埋個email話寄咗先確認過數
今朝即刻上網search,即刻確定係呃尻我
好眼力
你件貨好撚貴 ?
$450 HKD ship都好重皮
基本上carousell的確有少部份係講英文,不過我對呢啲人只會面交
FedEx Express寄Fresno 少過0.5kg 一律450
Cacho29593@yahoo.com.hk
騙徒email?

屌你以後乜野,呢d不知名銀行好撚耐啦,我2015 年yahoo 拍賣個排都遇好多

教埋你,外國客叫佢叫用transferwise,可直接匯款入香港銀行戶口。一係用western union,麻煩d,要親身到wu 既分店先攞到現金。最後先用paypal,如果個客少評分或你件野好貴就要諗下,個客玩野扮收唔到paypal可能要迫你退錢。

除左呢三個外其他銀行/方法叫佢食屎
有無睇埋體積重?你個盒大就貴好多
我揀FedEx Pak.唔係盒就唔駛體積
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞