多倫多生活討論區 37

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
溶雪
加油
穩定上漲
真係好撚幼稚唔怪得咁鍾意block人希望你思想可以成熟啲
加拿大 networking 係非常重要,甚至唔少位已經嚴重到可以話係要裙帶關係先會做到
穩定咁貴
依度都有封城啦。雖然無HK 咁大鑊,但係我識得人唔打針唔準返工。無論喺HK係點,你哋受過乜嘢迫害, 都唔應該屈人係疫苗撚。又唔係我迫你哋嘅。

至於加拿大稅重, 我諗依度無乜人清楚得過我。 我做咗三十幾年查稅,唔覺意做埋稅務專家,加拿大真係萬稅國。乜你哋嚟之前唔知㗎咩? 我都唔想俾多一毫子稅。 我識得,亦見過千奇百怪既合法避稅,延遲俾稅及稅務安排。當然亦捉過好多非法避稅同瞞稅。

我個人認為加拿大啲稅實在太高啦。我屋企有啲人係最高既marginal rate。 每掙多一蚊, 要打 53.5 仙入息稅。

我覺得每個人都有自由選擇嚟唔嚟依度。 但係嚟得既最好就遵守依度既法律包括入息稅例。好多瞞稅既人覺得佢哋呃政府又無害人。 不過政府啲錢係納稅人俾既。 若果你唔俾你嗰份,咁其他人就要俾多啲嚟俾埋你嗰份。 如果你對稅例有不滿,你可以向你既國會議員,財政部長或者Justin反映。

我都對加拿大有各種不滿,但係覺得無乜地方好去.

我老婆係喺美國讀會計時識既,喺NYC住過18個月, (I hate NY) 美國又唔鍾意.

2019 年我老婆返HK(十月中去,十一月,中大,理大前返)睇中肇輝臺一個單位諗住退休後每年返HK住下。但係我唔鍾意住嗰度。好在無買咋, 依家跌到亞媽都唔認得。

其實如果有得揀,好多人都唔會嚟依個寒苦之地啦。我都係1967左仔暴動先至全家各散美,加,澳。

我就係70 年代既黃絲。
個post而家三日唔埋就嘈一鑊
煮完撈勻佢就會好好多,同埋水量要慢慢捉摸。摸到之後就煲到90分到嘅飯,但應該去唔到100分
好多人鍾意駁嘴
then?
唔好人講好搵就9衝
藍領人工的確唔低
但工作環境污糟又辛苦
你試吓0度以下做嘢
隻手又凍又乾 流哂血 爛哂
同埋整體福利都無乜
大部分都係手停口停

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞