喺香港生活真係越嚟越辛苦

678 回覆
6337 Like 127 Dislike
其實真係冇乜人搵最低工資
話好撚鐘意香港個班人仲喺唔喺到
2005學生餐都要25 我讀中學已經午餐晚餐自己食
個時大快活最平粟米肉粒飯30幾 m記都係廿尾
茶記都要40
我99年小一 05中一
所以去到呢啲國家就要識轉玩法,返工只需要做bare minimum 唔俾人炒就算,反正你正常努力同hea做都係收差唔多錢,倒不如hea hea 地做野,將個efficiency 變返做自己享受,或者秘撈搞副業。
識都唔做啦
係連登有時d post都見到有班香港人既論點永遠係學歷同收入成正比

低學歷但高人工既工佢地就屌over pay 講撚到讀唔成書就要成世做低下階層咁

有班咁既人支持 幫手剝削 政府點會做野
佢地個小飯中心做得幾好
香港除左樓價車位呢d痴鳩線之外
仲有就係人太多,政府又戇鳩

但有樓+港豬會過得好開心既
靠山山倒
本身見到樓主打過半數都同意
一見到依啲位
原來又係假膠一條
睇到眼都突,一嚟就日本拉麵,邊夠你玩
唔完全關香港事啦
係你窮姐
寧願冇人租?
試下成年無人租睇下點

係真係無人租就減啦
事實係唔減都有人租
悲情城市
為左做樓奴日日打份牛工
工時又長 好配服香港人返完工夜晚仲可以出去玩/做運動 之後第日又一早起身返工
每日帶住疲倦既軀殼返去做野
美麗新香港美麗新香港美麗新香港美麗新香港美麗新香港美麗新香港美麗新香港美麗新香港美麗新香港美麗新香港美麗新香港美麗新香港美麗新香港美麗新香港
歐洲人主食就係麵包,全歐洲都係戇鳩仔
啲特價麵包有三文治有菜有肉仲有時有埋蛋糕,香港你俾呢個價錢食一餐兩餸飯咋戇鳩
搵每晚賣剩嘅嚟同普通正餐比
你問吓一般香港人食飯同食三文治會揀邊樣囉傻閪
連登啲社會垃圾水平係咁立場行先, 無腦盲撐
唔係小朋友, 係社會垃圾
咁就係嘅我認同你鍾意煮嘢食喺外國好多選擇 我自己都好鍾意煮嘢食

但係班10幾20歲連登仔 有幾多個識煮嘢食呀
大學住hall 有幾多個local會喺個common area 煮嘢食呀
反而嗰班有錢嘅大陸exchange間唔屎都會煮下
香港地落樓下就有嘢食咁方便 已經寵壞晒啦

去到英國可以練到一身好廚藝
我10年學生餐都係27蚊
05年m記先廿頭-中 點會廿尾呀
咪係上得連燈月入50kup

貴條毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞