喺香港生活真係越嚟越辛苦

678 回覆
6337 Like 127 Dislike
係香港唔叫生活叫生存
你儲完錢去第D 正常地方住嗰D 先叫生活
簡單講去第二度先係你嘅目標
同支那人一樣
樓上有講用收入中位數都唔差得遠
遠遠未到共產住
共產嘅國家人民生活都唔好
但資本主義有自我調節機制
我哋所討論嘅都係機制範圍內可以做到嘅嘢
英美澳加紐呢啲比較多人嚮往移民嘅地方
佢哋都唔係行共產主義
你睇嘢先至唔全面
全面嘅人睇嘅嘢係cover埋同自己好唔同嘅人嘅處境
邊樣成本高
講買買樓歐美國家嘅成本高過香港好多
廣州樓業主要比嘅成本亦高好多
講租樓
明明唔合理,但你全部退讓,仲幫搵借口, 咁只係逆來順受
外國都一樣啦 重要重稅人工又少過香港一倍
講得好,即使窮人都要合埋收入和尊重
就算香港人大部份都唔係攞最低工資
喺一個有最低工資嘅地方
係會幫助個社會由市場層面去對人民生活質素包底
你嘅最低工資低相對嚟講就係窮人或者冇能力嘅人嘅人工都唔會高
你將最低工資升到個合理水平就可以帶動其他各行各業嘅人嘅人工
所以最低工資係由佢個代表地位
你去過外國食野未呀戇鳩仔

仲要同一班防疫撚/精神病人住 etc
香港越後生越受逼害
所以一律建議後生最好去外國
家陣個政府都唔想扶植本地後生
只係想吸外地人 簡單就係大陸人
要生活都仲有方法既
一係做最低食政府
一係做最高靠識有錢人
唔上唔落永遠最慘
俾政府壓榨又最無資源去爬
外國歐美基本上你做大部分藍領入行就係最低工資

香港你做待應/收銀都唔止37.5一個鐘啦 都$50-60啦
同埋比連登仔打飛機

基本上話d窮人冇本事,背後心理係咁
放心倫敦市一定仲多
一睇就知邊個未移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞