喺香港生活真係越嚟越辛苦

678 回覆
6337 Like 127 Dislike
好記得2003年嘅時候係乜嘢都好平
劉家平唔使講因為沙士
好記得嗰時喺上環熟食中心嘅菜遠肉片飯係$10
啲肉片多度冚晒成碟飯
真係好抵食
不過當時整個氣氛都愁雲慘霧
佢覺得自己搵得多就係勁
搵得小就垃圾廢柴
其實社會金字搭係拉curve始終有班人會被犧牲
佢咁無理心既思想同班狗官一樣
個政府唔講科學慢慢咁樣連人民都唔講科學
我搵得多
搵得少果班係廢柴,香港好好住

香港好好住, 24小時都有便利店, 好夜都有宵夜

諗下乜人先講得出呢D野
that's why you gotta leave
係英國做緊土皇帝覆你
我搵得多
搵得少果班係廢柴,香港好好住

香港好好住, 24小時都有便利店, 好夜都有宵夜

搵最低工資, 你不如死左去

香港就係充斥呢d人
直接引證明左無得救
我兩個仔一個三歲一個兩歲由出世到而家都未帶過口罩
我女友嘅細妹個仔今年都係兩歲
但佢出街會主動提要戴口罩
佢認為唔戴口罩係唔正常
我聽到嘅時候我個心真係up 一 up
上面已經好多人係咁
唔會關心社會變成點、其他人生活點
一句佢地覺得貴係佢地自身問題
完全拒絕思考同討論

定香港人已經支那化左
遲啲都會有新一代響街到bully流浪漢
仲覺得自己好威嘅片
幾時講埋呢句?

而家係我地收成期, 你地班人唔好攪攪震
條友教畜黎咋嘛
個個鬧教畜嘅post佢都響入面發晒癲覆
方便返工放工
絕對正確
只係每日都有新環境
到有一日個新環境係連你呢一個不問世事嘅人都覺得唔自在嘅時候
嗰時可能已經太遲
1984一本寫咗超過70年嘅書
其實已將香港跟住會點行落去寫晒出嚟
裏面有唔少嘅情節我覺得係好唔舒服我睇到會喊
希望你呢個不問世事嘅人可以一直咁樣落去
澳洲都係1-2刀 20塊
見到老惠 $20/4-6塊 我呆撚左
其實食煙除咗會逼人食二手煙之外
我認為係增加醫療系統支出最難合理化點解要將煙稅再加
因為長期食煙嘅人有長期病嘅機會率高過普通人好多
到佢老嘅時候個醫療開支可以係天文數字
我認為每年可以+100%
直到政府有條數計到係可以平衡到因為吸煙帶嚟嘅醫療支出增加
到時可能$10,000一包煙
呢度好多有能力嘅人應該都冇乜所謂
不問世事嘅人更加唔會過問
港女淨係對港男高要求姐,對住外國人只要有手有腳就任上任屌
其實係邏輯理性分析嘅人全面進場
事實香港比起外國有幾多人搵最低工資啊 香港個最低工資根本名存實亡 講緊呢個問題啊on9仔 踩中你條尾咩
係啲搵多少少嘅先係咁
有錢人反而冇咁閪
肥婆豬西一樣高要求
份量少咪就係因為成本貴囉
佢又唔敢將所有成本增加轉嫁俾消費者
唯有將個份量整細啲
咁加價可以加少啲
如果你要返以前嘅份量
可能係而家嘅超過一倍
到時你會唔會覺得貴都唔係一個問題?
如果係嘅咁你咪叫兩份囉
講醫生護士講社工講公務員都會見到我發晒癲架 我身兼多職架

總之就係睇唔起你地班連登社會垃圾 唔抵得人眼紅人就去咬人
我上面都有睇過點解要用最低工資
係因為當人哋比較一個地方嘅消費能力類似呢啲咁嘅嘢嘅時候
大部份都會以最低工資做基準
另外就係用收入中位數
在之後用畢業生收入
其中最低工資係最有廣泛性代表性嘅
就算唔用最低工資
用收入中位數
香港好似係萬零蚊
澳洲大概30至$35到
其實都冇乜分別
淨係睇一樣野比?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞