對比新加坡亞洲金融科技節,香港國際金融峰會 真係一個笑容黎。

123 回覆
529 Like 11 Dislike
鬼佬一句收佢皮啦:開關先講。
有陣癈佬味
D slide望落幾吸引,我唔識都有興趣睇下嗡乜。
嚟咗呢個峰會
發現更加要撤資
一個V仔既talk夠打你成隊
TVB式宣傳
好好笑,電視睇左邊個金管局條閪主席,一路聽一路up頭,烚熟狗頭咁真係好低級
基本上香港所有嘢特別班上咗位嘅老屎忽都係停留喺八九十年代
講真 就算比鬼佬老細睇開會都一定係比依份 新加坡果份要慢慢睇 啲字又唔clear
依份悶還悶 格式岩 字,重點都清楚 唔好為屌而屌
台北上星期都有個fintech 展
雖然講金融地位就真係無得比,目標都好local 下

但人地真心係推廣金融科技融入生活,香港班官up 就識
https://www.fintechtaipei.tw/website/Index
唔應該咁比較
因為香港同時都攪緊FW
應該FW對FW

不過香港FW今次變咗元宇宙大會
所以話無內容 我係同意既.
但講到淨做marketing 同華而不實.....我就同意唔到...

最多叫不華不實, 不知所謂
基本上全世界都放好多資源落fintech
係香港柒到以為吹下雞鳩up下就當做左野
同創科局科學園 一鳩樣 都係圍內自己玩 找錢做定期
就當自己做左野

總之跟超哥叫下口號 睇下習近平演講就做左野
香港tech/ uiux不嬲係joke
落後人太多啦
同埋有心搞tech 都走哂啦
學你講 依啲好睇讀者係邊個
坐係香港個會度嘅大部分都係finance公司嘅executive/ senior management, fintech真係technical 嘅野好多都係交比cto / fintech 專門嘅位搞 再上面果啲人好少真係識真係做finance嘅會明

真係開會拎新加坡果份真係會比人屌 都係果句
宣傳係一回事 開會係另一回事
問題係你隻艇沉緊嘛
所以話香港冇得救
大染缸,一跌落去就玩完
但東南亞個legal structure 同消費力好似得新加坡係ok , 其他越南同菲律賓呢d 點搞
咁你就知香港有咩用,你都講咗。呢個都係用途
但係你當鬼佬傻架咩,唔通即刻走曬咩,高風險咗但係無高回報咗,係人都識點分配資源啦
咁以前中國2000年 咪都係咁。
起碼好過東南亞個人覺得
中國你可以話唔夠西方民主,但聽話同兵工廠呢下真係比東南亞好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞