對比新加坡亞洲金融科技節,香港國際金融峰會 真係一個笑容黎。

123 回覆
529 Like 11 Dislike
新加坡係行快好多,雖然的睇低香港,但都要均真d,香港都有請到sbf , vitalik講talk,都算係咁,仲有d低調capital,唔算差
因為新加坡事實喺文化上已超越香港,成為一個更西方的亞洲城市
點知假狗黎
剩係對比下新加坡同香港機場已經羨慕死香港都係早啲抖
On9政權搞場大龍鳳,以為單靠自吹自擂就呃到人,但人地嚟到,見到香港諸多限制,一片蕭條,事實勝於雄辯,已經扣晒分數。大陸官員仲嫌唔夠趕客,竟然戰狼上身當面教訓人,叫人唔好睇國際傳媒,真係狂妄兼弱智。呢次錢就使咗,但出晒醜,趕客多過吸客。
2017年果陣,偶然同一個華爾街嘅Fintech大佬傾計,佢話佢公司個CFO係香港人,但都唔建議投資香港,要做就去新加坡。佢建議我盡快轉移陣地,因為 “好嘅嘢唔會俾一個差嘅城市搞死,但一個差嘅城市一定出唔到好嘅嘢”
咁又唔好長他人志氣,滅自己威風
除非你覺得d ceo 黎香港冇原因
乜談話會?係訓話會,訓斥班外國佬淨係睇「國際媒體」,唔閱讀習近平二十大報告
費時大陸佬發爛渣,關左上面個GS JPM姐
For 政治show囉黎既唯一原因

唔黎香港,又被人覺得唔親中,咁又做唔到中國生意。

人地下一個全球經濟增長點起東南亞,新加坡食哂條水。中國仲經濟放慢,人地啲ceo都只係貪中國十幾億人口既巨大內需市場。即使假設中國經濟增長0%,都係巨大市場,人地緊係想分依塊肥肉。

但問題係東南亞 比 中國更吸引
睇返sff個d咪又係跟紅頂白
幾年前hit bnpl就一堆外國speaker係bnpl出嚟
個期興東南亞借錢app就一堆呢d
跟住今期crypto就一堆crypto人

次次都係呢期興咩就請個d人 + 東南亞大個幾間 + 本地銀行 (uob ocbc dbs) + 新加坡有apac hq個堆公司 (stanchart, paypal, visa, master)

人地london個fintech week就真係咩都有
唔會整識整水畫畫
但真係fintech而唔係淨係crypto bnpl
market infrastructure, risk, analytics, payments, esg solution, digital bank, compliance, cyber security
中國人做生意係靠關係
無關係你幾有料都無用
佢地會答你金融同科技結合 例如應用5G加快轉帳速度 當然最重要係囯家都支持發展

利申:真係聽過咁講 忍唔到笑

笑撚死人咩
一直吹噓國安法真係得啖笑,我係投資者既,你政權穩定關我乜事,最重要錢係咪安全袋到落袋
基本上係畀個場啲人話畀大家知我仲未死,得閒飲茶

金融世界太connected,同埋啲嘢太複雜好難好似其他行業咁老細一言堂,捉曬成班大粒嘢喺到public傾都無咩用
聽完師兄咁講 新加坡係想再行高端 做market differentiation
直接打你都費是 最高端既外國客搶哂
大陸留番俾你
唔小心禁左負評

根本就係。新加坡都唔係中國控制住
坦白講,其實香港有唔少fintech可以show
不過班官唔會理亦唔撚明
你睇下香港個濕鳩創科局就知
新加坡果d先係講fintech
香港果d introduction 其實班wall streets 撚一早都知啦人地清楚過你啦
支付寶,微信支付,八達通
其實有嘅….全部民間公司自己搞,同香港正苦 0關係囉
UX 贏9條街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞