對比新加坡亞洲金融科技節,香港國際金融峰會 真係一個笑容黎。

123 回覆
529 Like 11 Dislike
聽過幾次,愈黎愈hea

儀式黎
峰會冇內容係事實
不過始終主題唔同
要比較應該攞香港個金融科技周做比較
今次係成班CEO坐喺下面睇台上面班港共官員噴口水
只係比港共打飛機,一啲實際意義都冇
@不負責任金融研究中心

梧:如果睇香港同新加坡嘅所謂Fintech Week(FW)同Fintech Festival(FF)嘅agenda嘅話,對於唔知道咩叫Fintech嘅人(就當在下完全唔知咩係Fintech咁講啦),其實應該都會有一啲感覺——

香港FW嘅講者專係搵埋啲銀行同PE嘅CEO、Chairman、Digital xxx division嘅head等等,就算係講Fintech topic嘅講者,唔算多係重FinTech background。好(MNC)bank-focused,講嘅topic亦都幾大圍幾空泛,成日都只係圍繞住investing,其實都幾悶,感覺係幫銀行同PE搵project同sell嘢多(最接近嗰位已經係Sam Bankman-Fried,不過係remote call同埋都係講大圍topic嘢)。

在下同大家講下香港FW有幾大圍/空泛——當中有topic講「De-Fi:Treat of Threat to the financial industry」,又有個Topic講「The Metaverse: Tapping into the $1 Trillion Market Opportunity」、又或者「A Whole New Meta-World: Virtual Land Grab」(但係好搞笑呢個talk無FB嘅高層參與),雖然相信內容會好概括但係唔覺有咩切入點。

新加坡FF請去演講嘅人主要係大行CTO,大量Fintech firm嘅founder,連騰訊林海峰(佢係兩邊走)、Mastercard亞太區總裁等等都有去,講嘅主題感覺係相對好technical,好focus on一啲而家個sector遇到嘅問題,同埋有啲topic真係幾新奇刺激好玩——例如人地聽朝有個talk講Ethereum merge,主講係Ethereum嘅founder Vitalik Buterin,晏晝有Melinda French Gates講women’s financial innovation。Btw,以上兩位都係親身去的(認真講,在下覺得剩係呢兩個來賓已經屌打晒一堆去咗香港嘅銀行高層),亦都會講ESG同policy。

大家記得BBG某新加坡女記者出篇報道插出席香港FW嘅speaker都係男性局多,雖然好多回應都係鳩吹,但係其實齋睇返新加坡個agenda嘅話,人地確實係屌得有道理的,香港FW女性出席嘅比例真係低人地新加坡好多。

同埋,其中兩點令在下幾surprised嘅係——1)新加坡FF有唔少同印度有關嘅基金人士同企業出席;2)雖然新加坡暫時喺crypto度採取好嚴格嘅態度,但係FF裡面會有好多關於crypto嘅討論。反觀之香港,前幾日咪話擬開放散戶crypto trading嘅?香港FW嘅agenda裡面真係唔係好覺。在下心諗,最起碼都講講infrastructure吖⋯⋯

總括黎講,如果係一個完全唔識Fintech嘅人望住呢兩份agenda嘅話,可能如果係初入門嘅話會去香港,但係高級玩家嘅話肯定會去新加坡,因為knowledge wise感覺都幾似小學同PhD嘅分別。但係呢,香港呢個「葡京雀籠」格局,如果你係打算入黎搵funding或水魚嘅話呢,佢擺明就係打開大門做生意等你黎咁,相反新加坡感覺就discreet好多。

香港focus on 「Fin」、新加坡 focus on「Tech」。

即係話,如果你係打算單車變摩托嘅話,去香港啦,發財埋便呀老細!不過,如果你想classy返小小嘅話,新加坡應該幫到你。
香港嗰個就係膚淺 冇文化 自我陶醉 牙齦萎縮卻繼續補隻金牙
新加坡就係唔知結果會點 大方向正確 細水長流慢火煲粥
不停同人講香港充滿機會, 未來一片光明, 好有前途
如果係真就個個爭住黎啦, 點會撤資
大陸仲玩緊封城, 同人講有機遇
未見過一個人sell嘢,keyword淨係得好好好,好喺邊就講唔到
Fintech呢個字對佢地太新啦
就咁睇份presentation,想做生意都去新加坡啦撚去香港?
香港識鬼搞新野咩
來來去去咪又係食老本
搞邊樣衰邊樣
以前咩 中藥港 數碼港
唔派錢,點會來
香港=企街仲要係樣衰既
香港個fintech week係investhk 搞,淨係識叫人投資

問得入深入d tech,冇人識ga
香港呢幾年嚟又鬼發展過金融科技咩
新加坡訓住贏 笑到醒埋
就係冇,成功既咪VB個堆囉 但到而家 仲係蝕錢
轉數快
成個金融會就係叫外國人唔睇自已國家新聞剩係睇習大大二十大「偉論」,仲要叫佢哋要親自上去大陸睇
睇完師兄呢篇野,明哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞