發覺我公司個reception 有35k一個月

267 回覆
1178 Like 63 Dislike
人地ot緊你唔知姐
日日幫班老細出火又話你知咩
講咁耐 圖都冇張
譚仔阿姐返6日
每日閒閒哋10個鐘
唔係我underpriced
係佢overpriced
就算加多我十萬佢都應該減
估黎把撚咩
間間大公司d reception 都應該咁上下架啦
其實事實上靚仔靚女都係實力只不過冇得靠努力姐,但女仲可以學化妝
真啊, 人地份糧佢又無份袋, 人地工作實際要做幾多野又唔清楚, 付出過咩又唔知
一味放大自己唔抵得人地
真係咁唔順超咪轉工
老細出得呢啲價自然有原因, 當人開善堂咩
你估又靚又做野正常咁易搵
你覺得你underpaid咁咪轉份overpay你囉
A e d _ _ ?
Hello 無圖
你又知譚仔阿姐幾錢一個鐘
仲唔apply你等乜
你冇point 到話人年齡
有得你老先算啦
咩黎
同人地私家雞比人工
圖都無 你話盧覓雪咁樣都得啦
家有一老如有一寶
老世上左位有家庭既寧願要個阿嬸煩少陣
35k入面要花好多錢keep樣keep身材 買袋買鞋

唔係咁易的
唔夠靚會影響公司形象

人地第一眼見到嘅就係reception
第一印象好重要
第一印象唔好隨時生意都冇得做
2013年10月7日 周一人物 舒服工作留給女孩子 十一國慶酒會在灣仔會議展覽中心舉行,林超英赴會,現場多位女性工作人員迎賓。「她們穿得漂亮,笑着伸手指示入場方向,就算她們不指,嘉賓都知道方向啦,這份工作幾好做呀!但不會聘請男孩子。最近看報紙,有個男生大學畢業後做洗碗工。」林超英的結論是:「舒服工作女仔做,辛苦工都是男仔做,胡紅玉害死香港一代男仔!」
胡紅玉,現任行政會議成員,2001年擔當平等機會委員會主席,控告政府升中派位制度性別歧視,勝訴;事隔12年,林超英依然憤憤不平:「男女校收生原本男女學額各一半,男女各排一條隊,但胡紅玉認為學額不應分性別,男女生應排同一條隊競爭,結果女生贏盡,因為女孩子生理和心智發展較同齡男孩子快,升中試又不會考男生擅長的打架、跑步。一代女仔在中學、大學佔了優勢,一代男仔被打沉,只能做車房仔、裝修佬、運輸、速遞之類辛苦工。人類男女比例差不多一比一,即是需要一半男一半女,各有作用,若只在某個時刻比較男女的能力,是不公道的。胡紅玉只考慮男女平權,根本無考慮後果,她無乜讀書。」
林超英籌劃一兩年後有搞作,改變這種令男生吃虧的制度。 「紅玉之禍」後,男校縮班,雪上加霜。兩年前教育局要求英皇書院縮班,舊生林超英時任英皇同學會會長,帶頭反抗,「好勞氣,英皇和皇仁是最好的兩間公立學校,政府竟然都來搞,蠶食基層兒童升讀好中學的機會,但許多資助學校、教會學校不用縮班。最衰皇仁是『應聲蟲』,只得英皇出聲,好難向外界講清楚問題所在」。
林超英自問不算窮家出身,「但我有些同學『窮到貼地』,午飯時間在學校後巷有兩毫子的麵包賣,他們都無錢買,要捱到放學回家吃晚飯,無論如何,他們當年有機會入讀好學校,為何不能給現在一代的窮家子弟同樣機會?今天仍有人窮到不可思議,亦有衰父母拿了子女學費去玩樂。有人說一定要有貧富差距,才有爭取向上流的動力,但要令人感覺到有這個希望才可以」。 英皇縮班阻不了,他慶幸「有一點成功」,就是帶起一個話題。近年,多間傳統名校轉直資,學費上升,令公眾關注貧窮學生向上流的機會日漸萎縮。 「後生仔感覺無希望,社會在暴動邊緣。」窮家子弟應向教育制度喊句:畀條生路我行。
香港地真係一街都係憎人富貴厭人窮 除左自己個撚個都overpaid
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞