有冇人清楚澳門大學?

95 回覆
3 Like 6 Dislike
校風親中, 校長黨員幹部, 位置內地, 同學大陸人居多(ps.好多大陸妹食, 小弟4年破處超過20件)
垃圾

請左好多教授返黎寫論文刷排名

資源完全冇用係學生到

好多科都係照書讀,冇咩實戰機會
冇有讀過澳大嘅巴絲?方便嘅話留個tg
不看也罷
條女之前讀澳門城市大學,上堂功課中文考試仲要簡單到短問答咁
澳門大學 地底泥都不如
識有人澳門理工畢業, 佢讀醫檢都可以在香港註冊
PUSH
咁耐以前都畀你搵到
無聊search下自己學校
理工同IFT雖然個名係學院,但同大學無分別㗎喎
我夠知啦,你試下揸住張institute沙紙去其他地方做其他工種,睇下個認受性係咪同university一樣
喺返澳門做就無呢個問題

正如香港ied都要升格做大學
個post成兩年幾前,雖然依家我最後冇揀到, 但都想知多啲, 呢度畀你感覺如何? 出路點樣? 學生對香港近期嘅事持咩態度?
其實我先year1
感覺係校園環境大設施多(好似同中大一樣大)
但係有少少置身大陸感覺(除左書院保安請返係澳門住ge東南亞人,講英文之外,校園公眾範圍ge保安9成係著住中置保安公司制服ge蝗人
我讀葡文,所以d軟件配套(師資)算係唔錯。
不過間學校真係多大陸學生,應該接近4成。

不過呢度都有樣野係算唔錯:
就係呢度d非語文科都有好多黎自外國ge professor 同lecturer ,而唔係請大陸人。

出路ge話,我呢科葡文算比較尷尬 。
可以話好多,但又唔係包生仔。
其他科係澳門搵工應該都好有用ge。
(特別law)

對於反送中
本土、土生土長ge澳門學生都有唔少係支持港人。
但始終沃門有23條,而學校又多大陸學生,所以平時都好少講。
我見過ge只有係secrets或者一d藝術表現上面聲援港人。
葡文我都有諗過嚟讀呀! 上網睇過澳大葡文好似係全球第二你係香港人定澳門人? 點解會揀讀葡文?要讀幾年?

之前我考慮緊入唔入嗰陣, 去咗澳大 參觀, 講真真係幾大幾靚, 入口附近運動場、圖書館、 大足球場之旅都好嘢, 但行入啲就覺得周圍的設施 新淨但好耐冇人理, 周圍仲喺新淨但好似唔夠人手保養

23條真係....保重, 希望澳門唔好繼續沉淪
原來全球第二

不過師資真係ok 好多葡國教授

我係香港人,本身都諗住去學一種語言or外地讀然後搵發展機會,出國工作
最初想去德國讀書(免學費)
之後因爲一d原因冇去
又有個舊同學係澳大讀葡文,差不多畢業,然後推介我可以諗下呢度,所以就入左黎

佢個校園好似都唔夠十年 而且大陸管理
所以有種荒涼感
同埋我懷疑佢超額收生
add科add course係供不應求
係咪要讀四年?咁多外語點解要揀葡文?本身有冇了解或者興趣?真係為咗一門語言用四年離開香港讀?決心都唔容易,葡文讀完有咩出路,去葡萄牙or巴西?

其實我都幾想讀葡文,始終覺得自己冇咩專長,冇咩比人叻嘅地方,所以想學返一門比較少人識嘅外語
有d原因上面講左
有因為朋友推介同ex啦

澳門同香港又唔遠 我一星期都返黎1-2次 唔算好大犧牲
其實最想讀西班牙文 英文以外最有用ge全球性語言就係西班牙文
美國而家有接近1/3西班牙語人口
但香港得Kong u 有西文
作為一個出左黎做野幾年ge人要我自修考dse入 kongu ba真係有難度(而且dse 要讀數 我數學好水皮)
所以同西文好近似ge葡文就走左入我視線範圍

巴西人口多 又係發展中ge潛力國家 如果唔考慮治安 我會想去個邊發展(個人好鍾意足球 睇下有冇足球工作可以係個邊搵 例如介紹巴西球員過香港踢波呢d)
同埋香港最大ge牛肉豬肉進口地係巴西
又有機會可以發展

但當然 葡萄牙係eu 又同香港近d 係葡國發展流動性大好多 你有葡國護照 當然係去葡萄牙最好

我自己偏向巴西多 但葡萄牙吸引在eu 方便我去歐洲其他國家工作
歐洲國家黎講 葡萄牙唔係我首選

加油 你可以試下報香港d興趣班先?
space好似有

sorry miss咗巴打你信息添

我都諗緊西班牙文定葡文好,西班牙文好似再實用啲,而且聽講兩者嘅差距真係好近,好似係直情差唔多聽得明對方?如果想學完西班牙文之後再學少少葡文,會唔會太異想天開

我而家讀緊八大社科,雖然都想學新語言,但硬係覺得用四年唔係讀一門學科,而係純粹讀一個語言好似好奇怪,硬係覺得呢啲係課餘時間先會做嘅,可能係我決心唔夠大,或者始終未準備好離開香港出國做嘢出國生活

半年前我都去咗葡萄牙一個星期旅行,比我感覺都唔錯嘅,有啲地方都幾舒服,但其實又未至於話想搬嚟住,治安感覺上都ok,啲人生活比較輕鬆冇咁大壓力,有部分地方令人感覺好放鬆,但feel到經濟一般,周圍都比較舊,坦白講對我嚟講吸引力最大,都係因為佢喺eu,但又唔係話對eu邊個國家特別有興趣(挪威係感覺幾好但物價真係頂唔順),純粹係想周圍走下咁樣可能我都未知我想點

可能遲啲報嗰個咩持續進修基金,應該有得claim返錢

係呀
西班牙文同葡萄牙有d字係發音、串法好近
學西班牙文有用好多,原因我係上面提過
學完西班牙文再學葡文都唔係異想天開
等於識中文都會易d識日文韓文咁

至於用4年學語言
其實除左語言,澳大葡文都有唔少文化野讀
所以睇你點衡量啦

葡萄牙經濟係一般 而且歧視情況都唔少
不過真係好悠閒寫意ge感覺
(但我最鍾ge eu國家係荷蘭 愛爾蘭

或者你可以課餘去學下先 有興趣ge再過澳大讀master
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞