點解以前高達激光劍要裝喺背部, 機械人要大幅度咁拎出嚟

192 回覆
15 Like 95 Dislike
仲有可以好大碌
要計實用第一日就唔應該人型啦..
其實咁多點解高達post 討論
我最後都係想答
「月光蝶!!!」
裝個4萬轉摩打,夠膽埋身磨到你變粉末
因為型
用槍對方應該會有被鎖定嘅提示?突然飛把野過去避都避唔到

其實都係,例如呢部都係支槍勁,點解要成咁大部機扒低瞄撚準未,而唔係整到支槍識自動𣈴
格肋底抽出黎
就手設計:
剎帝利/卡碧尼,同Z高達嗰種邊隻手用劍就同一邊腰側彈把劍出黎
手背劍/䄂劍/掌心劍(獨角獸/Age-FX/Vegan系ms):
好處:最快同最小擺動幅度拔劍,劍柄固定唔會畀人打走把劍
弊處:劍柄固定所以揮劍方式冇手持式靈活多變,容易傷到自己手掌/手指(視乎劍既實際位置,例如獨角獸仔細睇個劍柄位置就唔會掂到自己手掌/手指)

反智設計:
收喺手但要用另一隻手拎劍(拜亞蘭/V高達):冇咗是但一隻手就隨時唔使用劍
收喺其他外攜式武器(好多機都收喺盾內/Advanced GN-X收喺槍):把武器被破壞/甩咗,把劍跟著一齊冇埋

最反智設計:

高達MK3,咁多位唔放係要放喺盾出面
睇高達唔可以用咁理性科學既角度黎分析
天人前期係有後勤組織執返啲掉左嘅刀槍劍盾
如果馬沙識爆seed
就解決到岀力不足問題
光束劍最正路係埋身桔落去開制放煙花
咁樣對方根本無得避自己又可以慳到能源
不過呢招實在太陰濕
同埋要做到武士刀/jedi光劍互片嘅效果先唔咁玩

Zeta 咪喺腰

卡碧尼唔係響腰,係直頭響手碗位彈上手掌,唔彈出黎當槍用又得
打仗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞