點解以前高達激光劍要裝喺背部, 機械人要大幅度咁拎出嚟

192 回覆
15 Like 95 Dislike
我諗高速轉向最大問題係駕駛員
應該唔係亂畫, 風車係廢, 但靠外型去蒙混過關.
SF 考證.
Black RX
放近背脊個尿袋充電丫麻
因為要充電
要用背包叉電…
認真講句,你真係講實用性嘅話
其實唔應該有軍用機械人,最少唔應該係人型
因為人形個設計仲要仿人類咁用手持武裝其實係弱鳩智
直接整成狗形蜘蛛形多足再裝晒武器上去
先係最好嘅設計
第一集一拎劍就要丟撚咗個盾
UC咪有把劍在手lol, 你一開始就舉錯例
有可能單純係能源嘅問題
所以要特登放喺背包呢啲位度叉電
馬反入面都有sazabi 出力不足(都有人話其實係physco-frame 影響)所以把光劍變細嘅情況

UC早期係有唔少技術限制
光劍已經算係嗰陣嘅最高規格
為咗提高輸出犧牲咗方便性都情有可原
如果唔係當初阿寶都未必隊得爆魔霸

獨角獸黑科技另計
情況就類似銀彈如果要用Unicorn 支槍隻手會爆一樣
所以獨角獸有電射拐棍用

至於其他世界觀可以話冇呢個技術問題所以可以周圍擺?
或者類似exia咁 因為唔係用嚟長期作戰只係用嚟當投擲武器用

sauce:自己(選我最佳
駕駛員 旋轉中心 有乜問題
個個都藏係手,咁要換就直接換手,冇左隻手就冇武器,同款既武器又唔可以俾其他機用,唔乎合軍事要求喎,佢要有手都係為左拎唔同武器可以軍備互通之餘又可以做唔同既野,武器同機件可以分開生產唔同庫存適應唔同消耗

照你咁講直接手臂當砲管,響手掌開個洞發砲就唔駛帶支砲出場冇拔槍動作揸返鋼坦克差唔多
你諗唔到唔代表無用喎 無用既話點解個個軍人要帶一把?定你醒撚過全世界既軍人
廿幾G當食生菜啦
又係呢啲偽科學認真討論post,查實係所有大過人類既人型機械人都係on9嫁啦

造到同人類一樣既size都仲可以渣人類既工具做人類既工作,你咁鬼大隻仲要跟返個人型黎設計把托咩
巴打真係有型,從行文都可以感受到巴打看透哂世事,平時d女見到你實濕撚哂
軍人配刀最有用既地方主要其實唔係殺敵
有四把劍,兩把係手背,兩把係背包
講真 掌心激光劍一定最撚快,隨時彈把野出嚟,仲可以出其不意
咁佢會唔會有機會拎黎殺敵?無論你答有定無話題都可以結束了
General purpose Utility Non Discontinuity Augmentation Maneuvering weaponsystem Seven Swords

做乜出咁多gundam post
其實佢把劍仲長過隻手,仲係直劍唔係彎刀黎,理論上應該拎唔到出劍套。
前後掉轉左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞