點解以前高達激光劍要裝喺背部, 機械人要大幅度咁拎出嚟

192 回覆
15 Like 95 Dislike
除左dagger之外 另外五把都無係動畫飛過
都講撚左 整備時間會差好遠
如果一定要係劍 而仲要係一把嘢咁嘅形態嘅話
(唔討論點解唔用槍 唔討論點解唔直接喺身體射出嚟)
最合理應該係卡碧尼 裝喺手腕 要用就彈落手 咁樣最快
其餘地方 背腰嗰啲都係on99
hi-nu gundam
用fiction Physics?
用流質雷射
Beginning Gundam 裏面出現過嘅 Hi-Nu

型囉
整備時間重要過實戰動作
同埋我唔知你個整備時間長點得出黎
無人叫你內藏全部零件係手掌, 直接弱智做法, 手掌預個槽位直接插把激光劍個柄入去隨時開已經完, 咁同依家個整備又有撚分別
你睇落去似鬥踢姐 其實係命運對波完無反應
亞斯蘭已經踢左個腳出黎
裝把劍比nu係托柒嘅
阿寶最後都係會用拳頭打人
唔係點昆你哋買多隻MG
咁係虛構世界有虛構科技答到你有咩問題
唔問埋點解高達條撚唔裝炮
點解有啲高達撚成日都要FF埋啲實用性問題
呢啲都係外觀型,動作型就算架啦,作者設計完個樣之後先返轉頭吹啲technical野滿足下啲毒撚架咋,個個就當晒聖經咁
你估真係由工程/物理角度慢慢諗咩

利申 鐘意UC系列
點用係駕駛員決定姐唔會影響到把野係咩黎㗎嘛
咁執着呢點做乜
整備時間點會唔重要過實戰 打杖不嬲用量取勝
你估你你鬥技場咩
裝手掌唔係唔得但攻擊角度會少左
人地有劍但你無劍同申請自殺有乜分別
風靈
風零個種盾,甲,浮游炮互變真係幾正
你所講既其實只係想將光束劍做成一個模組,
當你把光束劍損毀(舊的模組),
可以即時用第二把光束劍取代壞咗既光束劍(新的模組取代舊的模組)。

咁樣其實可以在內置式光束劍嘅位置變成一個類似USB式既插入模組,
如果個內置式光束劍壞咗咪淨係換壞咗既模組。
咁咪可以降低整備時間之餘,又唔使下下抆把光束劍出嚟。

咩話? 你話成隻手斷咗? 咁關換整備時間乜鬼事? 你都係要黐番隻新嘅手落去㗎啦
RX-0唔知
但RX-78 有7個核融爐
其中兩個係背部(NC-5)為激光劍charging
可以話其實係為咗接近個「充電位」而放係背部
其他核融爐位置例如
腳(NC-3M有兩個)為腳部提供動力
腰(NC-7) 為附加各種裝備做能源輔助(例大氣層突入裝備etc )+腰部提供動力
核戰機(NC-3有兩個)主動力

戴定頭盔先,記憶中係咁。有錯請見諒
唔好講高達世界
現實現代戰爭你有近武有咩用?
窄巷戰或者用到既
咁係部機上360度裝哂光劍,跟住飛埋去敵機到撞一撞就收工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞