black friday 又開始啦

1001 回覆
208 Like 17 Dislike
我用三星980 Pro 1TB 做比較,香港貴100蚊鬆啲
我個部就算熄咗,都會有啲高頻嘅吱吱聲,所以要抆插蘇
支持要比錢買paper既人,好明顯無試過幾經辛苦搵到啱用嘅paper,但係俾唔起錢嗰種心情

https://www.twreporter.org/a/elsevier-vs-sci-hub

推倒貪婪期刊付費高牆!學術界揭竿而起

外國大學都無錢買paper佢地窮就唔好話人地定價貴啦,publisher 唔洗揾食咩o

https://www.twreporter.org/a/elsevier-vs-sci-hub

以 Elsevier 所屬期刊為例,刊登費每篇定價美金500~5,000元(約新台幣 1.6 萬~16 萬元),出版商取得著作權後,再高價售出期刊資料庫給大學等學術研究單位;林林總總的期刊年費加總起來,帳單數字令人咋舌。美國哈佛、康乃爾、加州大學、英國劍橋、德國康斯坦茨等名校都大喊吃不消(註 2)。

美國名校2003年起陸續嘗試取消訂閱、抵制投稿,對抗期刊漲價,哈佛大學圖書館2012年要求全校教師、研究員,研究成果改採「開放取用」(open-access, OA)形式發表,不要再投稿給昂貴期刊。同年劍橋大學數學家高爾斯(Timothy Gowers)也發動「知識的代價」(The Cost of Knowledge)的抗議運動,呼籲學界抵制Elsevier期刊,拒絕投稿、審閱、協助編輯,累計已有15,770學者加入串連。
用咗啦...pro 嗰隻喎
啲deal一閃即逝
見到要即買
有冇電動牙刷推介???
我都係因為咁,所以冇買
美馬要300美金
希望有 美版13 mini特價
上年miss左12 mini
wtf 終於有人發現哩個問題
其實枕頭同床褥係要配合㗎

學術界自己都屌d publisher 暴利大學都比唔起買subscription,d mindset真係好撚賤呀o

香港真係多賤民,咁撚鍾意俾錢人賺
#849 叫人買中資arcteryx
我回佢就梗人想其他人唔好買啦
PS5 內置ssd 2TB 有無話邊款推介
唔知有冇全自動飛機杯賣
外國大學都俾唔起買paper,大學冇錢仲咁理直氣壯話人哋暴利

有多貴?一窺權威學術期刊的收費模式

一般而言,著作權法所保障的是創作人與支持機構,但在學術圈似乎不是這麼一回事。

研究人員付出心血取得的研究成果,若要發表研究報告,為數不少期刊需先支付可觀的刊登費(APCs),文章刊登後,還得無償轉讓著作權,作者使用、分享、再發表受到限制。學者協助同儕審核(Peer Review)論文,則是無償服務。(註 1)
以 Elsevier 所屬期刊為例,刊登費每篇定價美金500~5,000元(約新台幣 1.6 萬~16 萬元),出版商取得著作權後,再高價售出期刊資料庫給大學等學術研究單位;林林總總的期刊年費加總起來,帳單數字令人咋舌。美國哈佛、康乃爾、加州大學、英國劍橋、德國康斯坦茨等名校都大喊吃不消(註 2)。
消費娛樂嘅嘢,比錢冇問題,如果肯定係落到製作人袋嘅,俾得心甘命抵,冇錢買嘅,先搵翻版,再慢慢儲錢再俾,我都試過

細個冇錢係咁download MP3 ,啱聽嘅大個先買返精裝黑膠特別版,加埋仲貴撚過一開始買CD

書都應該要買,但只限實體精裝有設計值得收藏嗰啲,ebook工具書真係唔會買

但學術嘅嘢,真係唔應該俾錢先有囉
之前唔係black Friday 買過199定149

唔覺io9好用。刷頭又貴
用番49$ sonicare果隻就夠
有無用家親身體驗分享
ching 集運?咁運費仲貴過本身
我屋企用咗好耐
其實撞啱啲百貨公司大減價都好抵
不過都想請教下其他巴絲有冇抵買荀嘢
可以唔係doulton 但要座檯式
我買到crucial P2 2TB 做D Drive
平過香港同款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞