原來70年代有個殺手寄出密碼,2年前先有人破解到

86 回覆
76 Like 10 Dislike
呢種解法係唔係算係硬解?

完全冇線索下只能用呢種方法
算,而個程式員係有加到好多方法入去。而我無寫。
2戰破到 日德軍 係因為 俘虜隻船 拎到解碼本
同埋德軍 會係電報開頭定結尾 都會講 元首萬歲。咁上下既on9野 重複得多 先會比人咁快破左
唔洗check 架喎

如果係大案 無啦啦收到封野比個付責警察

就算平平無其 隻隻字都識

點都會有人走去解架啦
佢360個字母
少過26個符號
如果係人手睇
其實整個database
先ai filter完全唔啱字嘅

之後擺上網每個人睇10-20張
係咪好快破解到

佢個限制要大部分都係至少存在嘅英文字
就算唔駛語法應該好難有好多combination? 定係一個符號可以多過一個英文字母

最後其實點知佢係咪玩野
如果係白卡完全冇意思埋嘥時間
同埋美國都好多南美人
點肯定一定係英文
你只係假設咗佢係單純code mapping
但事實上並唔係咁

加密有好多種方法同變化
例如我將 KILLER 簡單轉成字母順序 11 9 12 12 5 18
再將每個數減去前一個數變成 11 -2 3 0 -7 13
成件事就已經唔同玩法了

如果再進一步設定一條密碼 9876 循環加上去每個數位
變成 20 6 10 6 2 21

喺唔知呢條密碼情況下
就算知道加密方法都一樣唔容易解了

=== ===
其實佢依家解完出嚟都係無撚用嘅信息
同你話白卡無乜分別

加上時間過咗咁耐
亦無人肯定用呢個方向係咪真係會解得到
所以佢地都係為興趣拎嚟玩
咩意思 蘿拉同Raider
Raider 係英文,tomb raider隻game 叫
Raiden係日文「雷電」,好多角色都叫雷電

R字同n字係kb左上右下,無可能打錯,只可能串錯
同埋好似會每日報下天氣

比人用呢D已知會講既野針住解左
以前舊登個邊有好多呢D知識性既POST
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞