原來70年代有個殺手寄出密碼,2年前先有人破解到

86 回覆
76 Like 10 Dislike
睇完電影zodiac
再上wiki睇返件事先知
隔左成50年成有人破解到

2020年12月12日,FBI宣佈殺謎藏殺手於1969年11月8日寄給《三藩市紀事報》的340字符的密碼被David Oranchak、Sam Blake和Jarl Van Eycke三人破譯,但破譯結果對於破解殺謎藏殺手身份之謎並無幫助[51]。
但破譯結果對於破解殺謎藏殺手身份之謎並無幫助
咁破左咩?
寄個密碼去米花市.唔洗半個鐘就有小學生同你破解到仲可以話埋你知同兇案無關. 好彩連兇手都拉埋
城下一聚
只係一封嘲諷信件

I like killing people because it is so much fun. It is more fun than killing wild game in the forest, because man is the most dangerous animal of all. To kill something is the most thrilling experience. It is even better than getting your rocks off with a girl. The best part of it is that when I die, I will be reborn in paradise and all that I have killed will become my slaves. I will not give you my name because you will try to slow down or stop my collecting of slaves for my afterlife.
其實都冇標準答案,佢哋又知岩
自high, 等同中學時期啲中文書成q日FF作者主旨,作者心情... 例如聽陳蕾的淫音
首先用超級電腦gen 一堆信出嚟,然後用字典程式抽含有「英文」詞既樣本。然後每日用人手肉眼對一啲似樣既信,好似最後階段既信都有成過萬封
如果譯到成段有意思既內文
咁好難話錯wo
破出黎可能係:
你班on9,比我玩咁耐你都搵我唔到
Wiki有文
都差唔多咁上下
唔係好明有冇詳細解釋
呢單嘢連啲Game都會拎出嚟提
首先張紙有360個方塊符號, 方塊形狀不多於26。
然後fbi假設兇手講英文,咁只要搵到26個字母對應方塊, 代入密碼就可以形成一堆「字串」。
咁超級電腦就將每一個可能都列出嚟,可能有一百萬張(我無計唔知實數,總之好q多),但當中90%都係人類睇唔既字母排列。例如usb有意思,但推前一「排位」既TRA就無意思。

下步就指示電腦根據字典篩選出全屬「英文字串」既樣本。現階段仍然有過萬個文章。例如USB 向後推一個「排位」就變成VTC。咁usb同vtc喺香港都係有意思既簡寫,所以電腦認為兩張都係合格樣本。

但所謂文章都唔係每編都有邏輯 or關乎案情。例如「I eat banknote」依個句子文法正確有畫面但不具人性邏輯,電腦仍可能受限制無法篩選走。咁就要用人腦睇每張解碼樣本。

最後搵到其中一張全文都係乎合案情、人腦邏輯既樣本。
昨者 : 我只係飲醉左亂寫
更正返標題先,
係2 年前先有人咁得閒走去破解
殺手:有密碼嘅,你咪解lor
大家好,我是Will
早就出左了
就算係 都勁啦
50年前應該都有堆人走去試decode
FBI都破唔到
依加真係冇乜分別全文係佢講自己殺人幾咁high
係咁搵到個兇手未?
搵唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞