[DSE雞回頭是岸]civil 已爆煲 今年超過一半人搵唔到工(2)

145 回覆
16 Like 5 Dislike
轉貼:講極啲人都唔撚明呢行有幾差
工程輝煌時間係70 80年代
你宜家行出街見到根本7,8成建築物都係嗰個年代起
嗰時civil eng好好揾,大學收生仲高過Medic
但嗰陣香港係成個成個新市鎮咁起,你覺得香港將來可以起到咁多嘢咩
咩新界東北,古洞北,洪水橋真係起到咁多嘢
建造業根本好受政府政策影響,佢有project你就有飯開,但係宜家建造成本愈來愈貴,令到政府將來都唔似會再推啲大型基建
不過,有人會argue政府為左配合大環區發展嘜柒配套基建都會起,但最大嘅港珠澳已經就起完,得返啲咩赤臘角屯門隧道,都冇嘜肉食,而遲啲嘅基建項目都係醫院公屋為主,又係冇嘜肉食
簡單啲講,將來唔會完全冇project,但一定少過宜家,做工程師嘅待遇只會更差
所以轉到去更好行業就轉

上一個post:https://lihkg.com/thread/264906/page/1

希望多啲DSE雞可以見到呢個post唔好去讀civil 真係想救得一個得一個
識得好多人仲未搵到工
甚至連in都無得in
因為請少左人
Undergrad個班唔少連intern都搵唔到
其實都預計到
根本幾年前都話今年開始水尾
D傻仔又唔信

你畢得業黎
堆大型基建都完得7788
加上報讀人數不斷增加
令情況更加惡劣
2014 $20,299
2015 $20,038
2016 $19,872

fresh grad人工己經開始跌勢 嚟緊幾年只會愈跌愈多 愈跌愈快
有睇電視既巴打應該留意到
最近幾日有個地鐵MTR廣告 講啲新站同新鐵路早快完工 下年就可以通車啦

大家都見到大型基建已經完得九九十十(唔係七七八八) 新既又唔見政府有推
大家都冇聽過政府會推"新十大基建"
Civil degree
Hku,ust,poly,city,珠海,thei +其他topup +海外大學
一年閒閒地千幾人出黎爭工做
Ive hd 一年青衣+屯門 夾夾埋埋成廿班
一年又出800件hd

邊撚到咁多工比你地?
Ust civil 2up grad 過來人
今年仲未搵到工
唔撚關學分/intern問題
而係你想讀呢科 又想搵到野做
除非你識人做大粒野
否則你好難搵到工

而家連最基本垃圾works II 都無再開位
無錯 起薪係唔錯 但係你搵到工咩?
你接受到星期一至六都要返工?朝8晚8

我係今年升civil yr 4 已經身受其害 到知道已經為時已晚
點解? 因為今年要搵intern 全班一百幾十人得少部份 真係好少 搵到真係建築公司入去intern

其他都係因為驚畢唔到業而走去其他唔關civil事既地方做intern

更有大部份走左去中國做

我呢?咪係仲未有intern嗰個囉

我係今年升civil yr 4 已經身受其害 到知道已經為時已晚
點解? 因為今年要搵intern 全班一百幾十人得少部份 真係好少 搵到真係建築公司入去intern

其他都係因為驚畢唔到業而走去其他唔關civil事既地方做intern

更有大部份走左去中國做

利申 某紅色大學
唔civil 讀 ee 又如何?

EE唔熟 留俾其他巴打講

但點都好過CIVIL
又吹
各位dse雞不要怕
上面成班civil撚擾敵架咋
香港起樓嘅工邊有可能爆
入civil 起薪20k 做到30歲50k
做人做9自己撚

fresh grad人工己經開始跌勢 嚟緊幾年只會愈跌愈多 愈跌愈快

跌少少就嘈
你po多幾年睇根本一直有上有落
各位信我!
Civil一定長做長有
Civil degree
Hku,ust,poly,city,珠海,thei +其他topup +海外大學
一年閒閒地千幾人出黎爭工做
Ive hd 一年青衣+屯門 夾夾埋埋成廿班
一年又出800件hd

邊撚到咁多工比你地?
Ust civil 2up grad 過來人
今年仲未搵到工
唔撚關學分/intern問題
而係你想讀呢科 又想搵到野做
除非你識人做大粒野
否則你好難搵到工

而家連最基本垃圾works II 都無再開位
無錯 起薪係唔錯 但係你搵到工咩?
你接受到星期一至六都要返工?朝8晚8

有邊份工係輕鬆又開心架
你讀乞食科出黎做文員攞得10k就唔洗ot唔洗做?
唔辛苦邊得世間財呀
到時你30歲望到班人樓都買唔撚到你就會明架喇
又吹
各位dse雞不要怕
上面成班civil撚擾敵架咋
香港起樓嘅工邊有可能爆
入civil 起薪20k 做到30歲50k
做人做9自己撚

你知唔知civil主要指基建 infrastructure?
當然structural都可以話係civil一環 但冇左大型基建 個個project下下講緊幾百 幾千億 個market一定細左好多

跌少少就嘈
你po多幾年睇根本一直有上有落
各位信我!
Civil一定長做長有

請問有咩落實左將會起既大型基建?
咁有無人講下 邊個major讀邊間u最好

UST account and finance double major
hku A&F

更有大部份走左去中國做

我之前apply intern send咗廿幾封cv都冇回音 好好彩咁啱上星期有得in 跟住就即刻有offer

而前幾年仲聽講緊個個freshgrad都有幾個offer

利申應該係同學
Aecom ws2好唔好做
係咪返6日 8-5?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞