[DSE雞回頭是岸]civil 已爆煲 今年超過一半人搵唔到工(2)

145 回覆
16 Like 5 Dislike
Bse ee civil survey
呢幾科已經爆哂
Bse ee civil survey
呢幾科已經爆哂

Bse 爆你老母啦 不知幾好搵
唔止Civil,
Mech 都唔好入
長做長有? 香港有幾多地可以起野 你知我知大家都知
話長做長有 人唔笑狗都吠
樓主接力了

終於見到你 估唔到第三頁先見到
又扼9 dse 雞
civil 考牌門檻唔同surveying 個d 呀
唔係8?
大ugc grad. 要真係charter 到機會極細
話就話多野雞開。 但根本影響唔到8大u grad. 反而survey 個d科就真係爆到9彩
唔使讀過都考得。 仲要入行係人都做得
爆survey 都未到civil

你知唔知今年THEI人就業仲好過UST? 佢地連政府都有人入到
點會冇影響?

咁似係ust civil 問題多啲喎
又扼9 dse 雞
唔係8?
話就話多野雞開。 但根本影響唔到8大u grad. 反而survey 個d科就真係爆到9彩

你知唔知今年THEI人就業仲好過UST? 佢地連政府都有人入到
點會冇影響?

咁似係ust civil 問題多啲喎

Ust civil一路都有問題
人地Poly, thei 會幫學生搵intern,
Ust 求奇幫下咁,幫唔到咪係學校玩下咁就當intern
Ust mech仲on9, 幫都唔會幫
咁有咩科介紹
咁有咩科介紹

有關醫護

我覺得睇野長遠d好
市場一定有上有落
唔洗跌一兩年就嗌哂救命咁
香港社會做起樓一定無得輸
再加上係專科 唔易取代
捱過淡市長遠睇一定係最穩定同值錢嘅工
咁有咩科介紹

有關醫護

CS, Computer Eng, Electronic

我覺得睇野長遠d好
市場一定有上有落
唔洗跌一兩年就嗌哂救命咁
香港社會做起樓一定無得輸
再加上係專科 唔易取代
捱過淡市長遠睇一定係最穩定同值錢嘅工

就係睇得長遠先覺得CIVIL唔掂
Building 同 civil 有咩分別?
想入civil就入啦
你係有實力 怕咩冇工開
我身邊有d同學都搵到工
係咁叫人唔好入civil
因為驚你地搶佢飯碗炸
In civil we trust

有實力就入理科去攞諾貝爾獎啦
有實力? 笑死人

當一科墮落到要“有實力”先有工開 你就知伏到仆街

有道理
又扼9 dse 雞
唔係8?

點會冇影響?

THEI入政府
workman定work supervisor?
斷估都無Assistant inspector同Graduate Engineer啦
又扼9 dse 雞
唔係8?

點會冇影響?

THEI入政府
斷估都無Assistant inspector同Graduate Engineer啦

graduate structural engineer
又扼9 dse 雞
唔係8?

點會冇影響?

THEI入政府

唔好睇唔起THEI 珠海個啲 佢啲有職訓背景 出路隨時仲好過HKU UST
又扼9 dse 雞
唔係8?

點會冇影響?

THEI入政府

唔好睇唔起THEI 珠海個啲 佢啲有職訓背景 出路隨時仲好過HKU UST

做工程 衰三代

啊 唔好意思 做得工程九成都冇下一代啦
做工程 衰三代

啊 唔好意思 做得工程九成都冇下一代啦

呢句真
唔好再講啦
不服來辯

事實係呢行旺唔旺係完全睇政府推唔推基建 但睇下而家做緊既大job
全部都係曾蔭櫂時代決定落既野 之後特區政府都冇推過大型基建

梁振英完全冇推 係多左啲私樓

到而家林鄭 佢政綱同佢把口都完住冇提基建 你見到佢主要用錢都係教育 醫療上
咁仲邊有錢推基建?

仲有推十大基建 政府都見到阻力大 要批又難 超支又比人屌
而家既政府仲邊有柏力推呢啲咁大既政策? 有都留番去推啲政治敏感既決定啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞