[DSE雞回頭是岸]civil 已爆煲 今年超過一半人搵唔到工(2)

145 回覆
16 Like 5 Dislike
一大 yr3 intern都冇個
下年唔知點想
咁有無人講下 邊個major讀邊間u最好

UST account and finance double major
hku A&F

Sor 我講緊engine
同埋我無讀econ bafs

quit u 轉科啦
建築學科悔終身
cs ee更稱心
今年真係好多人都失業
Ust mech secondup 仲搵緊工
想入civil就入啦
你係有實力 怕咩冇工開
我身邊有d同學都搵到工
係咁叫人唔好入civil
因為驚你地搶佢飯碗炸
In civil we trust
想入civil就入啦
你係有實力 怕咩冇工開
我身邊有d同學都搵到工
因為驚你地搶佢飯碗炸

有實力就入理科去攞諾貝爾獎啦
有實力? 笑死人

當一科墮落到要“有實力”先有工開 你就知伏到仆街
說話係難入耳...不過係事實
1. (engine) 女朋友帶你返屋企食飯....伯母問你讀咩.... 我讀engine ka...hku ar ...成餐飯....伯母唔會再有野問你.....食完飯...伯母會大聲叫....ar 歡 送客....

2 .(bba) 女朋友帶你返屋企食飯....伯母問你讀咩... 我讀bba ka.....唔係3大...不過poly u叫practical lor...算係咁la...好過讀engine.....遲D一定會搵份銀行工...成餐飯.....大家會有講有笑.....

3 . (medic) 女朋友帶你返屋企食飯....伯母問你讀咩.... 我讀 medic ka...係cuhk ...成餐飯....會好開心....好温韾....你會好似多左個老母咁...而且講句野都可以大聲D...話之你係邊度讀到....神科最緊要....

香港地今時今日讀medic.. bba 或屋企人讀medic 或bba 係福氣.......

樓主今年Grad, 定番緊工la

失業中
想入civil就入啦
你係有實力 怕咩冇工開
我身邊有d同學都搵到工
因為驚你地搶佢飯碗炸

正確
Civil咁好搵都叫人唔好讀
居心叵測
每年一轟轟傻鳩畢業真係得啖笑
又扼9 dse 雞
civil 考牌門檻唔同surveying 個d 呀
唔係8?
大ugc grad. 要真係charter 到機會極細
話就話多野雞開。 但根本影響唔到8大u grad. 反而survey 個d科就真係爆到9彩
唔使讀過都考得。 仲要入行係人都做得
爆survey 都未到civil
又扼9 dse 雞
唔係8?
話就話多野雞開。 但根本影響唔到8大u grad. 反而survey 個d科就真係爆到9彩

昆9 dse雞真係好無良
我識兩個入city都係trans civil
根本就長做長有

失業中

I know that feel
我都識唔少人一樣仲搵緊工
又扼9 dse 雞
唔係8?

昆9 dse雞真係好無良
我識兩個入city都係trans civil
根本就長做長有

5吾
想入civil就入啦
你係有實力 怕咩冇工開
我身邊有d同學都搵到工
因為驚你地搶佢飯碗炸

正確
Civil咁好搵都叫人唔好讀
居心叵測

呢個陰謀論幾好笑
你而家先去讀CIVIL畢業都係4年後既事啦

到時我同一眾失緊業既巴打都轉左行 係其他行業發展緊啦
又扼9 dse 雞
唔係8?

你知唔知今年THEI人就業仲好過UST? 佢地連政府都有人入到
點會冇影響?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞