[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(72)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有冇巴打玩過Beyerdyamic A2 headphone amp? 本身有adi2想加隻Amp
終於有人問A2
好似冇乜人講咁
我冇試過
好奇怪A2好似冇乜中文評論咁
想用推1990
的確好奇怪,都出咗好多年
我見香港賣成萬幾,但英國只要£799
大牌子機出咗咁多年仲要旗艦機都冇乜人講,伏味濃
連HDVD都冇消失係歷史當中
係呀,巴士跳一下就Pok 好大聲,第一代都無。
啱啱未揾唔到同Jotunheim 差唔多價位嘅二手

想問下如果二手A4BL夠唔夠用?

同埋我見好多後面output都有RCA output (有啲寫住preamp),係唔係都可以插落speaker到用?
A4BL前用家
可以話比你聽呢部headphone out力水又唔夠, 後面line out level都唔高, 仲要好易出到尖聲, 除非手頭上有耳機試完真係夾, 以盲狙黎講呢部不了

另外可以試下cambridge dacmagic 200M
A4BL本身推動圈都唔太夠力,推平板我覺得唔穩陣
同埋我見好多後面output都有RCA output (有啲寫住preamp),係唔係都可以插落speaker到用?

可以直入active speaker 或者後級
SR009+KGSSHV, 海膽巴打冇擇錯,真係work

最初我話D10 + SR009效果唔錯,結果一插返落KGSSHV就發覺D10真係唔得,冇比較冇傷害

用D10聽SR009會覺得有d蒙,好似有個幕隔住d聲咁唔通透。我以為只係因為未煲所以唔通透,結果用KGSSHV 就通透返
D10+SR009效果就好似用電話推HD800s咁,有聲,聲唔錯,不過覺得部D10好吃力咁做野
唔夠動態係另一個問題,於是我用project ember 做pre out出D10, 用埋支amperex bugle boy 12ax7 code I65,dac1101做source。個bass係厚咗大力咗,不過唔潛亦爆唔起,所以得個樣。
人聲就通透咗dd同埋近咗,整體比較迫,打唔開
不過D10作為手提機,我覺得算係盡咗力,都係推SR003 mk2做返原本設計用途好d

SR009 + KGSSHV, 最正係表現到靜電headphone 個種effortless同埋「真」
個種「真」係高度還原音樂細節,人聲感情細微變化好輕鬆就怡如其份表現出嚟,冇多餘做作
high hat, high cymbal打落去個質感同細節好似真嘅一樣,比L300 limited更真
小提琴大細聲變化非常smooth,就算忽然爆一下個d位既控制非常勁,怡到好處

雖然做唔到動圈咁大開大合嘅強勁動態,不過SR009動態已經好過L300 limited唔少,而且表現得有d似動圈。Bass 比我想象中厚同大,而且實淨有打擊感,亦都會下潛,唔似得用D10推咁
簡單講,Bass好過L300 limited,真係有d似少bass 嘅動圈

其他有d特色我唔特別講,例如高頻通透、反應快,呢d都係我預期會有嘅,冇時間特別去試相關嘅歌。

SR009比L300 limited優勝最深刻在於自然。兩者相比,L300 limited 真係未夠自然,主要係L300 limited 聽落迫過SR009。SR009將音樂、人聲同自己距離放得剛剛好,唔會太近到係面前,而係好似HD800s咁會聽到發聲源同自己有小小距離咁傳過嚟,但又唔會覺得遠。當然音樂本身近個時亦可以近。

雖然聽SR009 + KGSSHV嘅時間唔多,不過體驗好奇妙,好想繼續聽多d歌咁
可惜聽ReoNa 呢d都係太尖,聽唔落都係留返用暗聲d嘅膽加HD800s好d
打手巴會唔會compare到kgsshv同stax自己啲amp, 邊隻好啲
恭喜

講到咁正以為你已經滿意009想退燒
然後最後話聽ReoNa 太尖聲
似係台灣版?繁體中文字 但係用大陸插頭
啱啱好HK$2000連運費 手續費

雖然啲聲音好似放屁,咁,但睇吓幾乾淨
打手巴部kgsshv 邊到買? 有無相睇下
枱amp我得部353x可以比較
353x聲薄過KGSSHV, bass 散d,聽落KGSSHV個bass有力dd,下潛就差唔多。
相對地,353x會亮d,亮得未夠自然但又唔係唔好聽。人聲比樂器埋身。KGSSHV就唔會咁埋身,冇咁亮但自然d,絕對唔係暗聲
人聲比樂器埋身引申另一個問題,亦係353x推SR009最大缺點,樂器同人聲分咗兩層,好似融合唔到咁。並唔係話KGSSHV分離度唔夠,而係353x將個人聲浮出嚟之外音樂會好似矇咗,奇怪地如果聽純音樂係唔覺音樂會曚。KGSSHV 就唔會有呢個問題,每樣野都有立體感,人聲就算浮出嚟都唔會影響音樂
有d人話KG amp 粗聲d,我又唔覺。厚聲d呢樣就好啱我
當然353x推SR009其實唔係好啱,SR009說明書建議727II, 007T II呢d而我係冇。所以353x個效果其實唔夠代表Stax其他高階amp
PS: D50 份amp 好似係353x嚟
燒呢d就退而不休啦
SR009已經係我靜電end game, 我真係再冇位買多隻靜電headphone
ReoNa真係搞佢唔掂尤其SR009呢d表現力強headphone,少少問題都好明顯
好在仲有With ensemble
https://www.youtube.com/watch?v=oHoUSD6zEQQ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞