[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(72)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Hi-X55
山洞聲,試過就知
Hi-x50正常好多
睇睇下又加大左budget

如果冇AMP, 直插PC用, 都係聽歌同打機多
ATH-M50x, DT770pro (32ohm), DT770PRO (80ohm)
邊款會好D

呢三款入面揀既話, 個人其實比較傾向DT770PRO (80ohm)
但如果唔用AMP會唔會話聽起上黎仲冇32ohm咁好
禁錯不推文
HD58x, M50x, T3-03

DT系列一般認為高阻抗250ohm版好d
話說dac2541嗰電源位水火點分

一開始插陣時其實冇特別留意
依家喺度唸我係唔係有可能插錯
不過其實聲冇問題(可能50%插啱左?)
srh440啦
上面就m50x
聽咩歌又唔講 打咩機又唔講
咁就770pro 啦 監聽聲夠正路
我覺得hd599都可以

M50x會夾頭+音場窄 唔建議
新嗰部RME ADI-2/4 Pro SE有咩特別
有2個4.4頭
用咗440十年,除咗電話線之外冇嘢唔滿意,呢個價位冇得輸
新版440a變左直線了
歌就乜都會聽下都冇乜話特別偏好咩類別, 流行曲多
可能側重係打機睇戲煲劇多D, 鐘意浸沉係入面世界
多數打3A大作例如witcher3, rdr2,同埋黎緊既GOW
睇got, hotd, 浸係入面真係諗起都扯扯地

至於你話M50x夾頭, 之前冇玩開但其實我一直用緊M20x, 會唔會戴上頭其實差唔多咁上下?
X2hr低音勁 打rpg同睇戲轟轟聲正好多 但係聽歌就。。。

聽人聲就sr440 不過對比下得人聲ok 其他野都好蒙 水底聽歌

鐘意清小小就770 或者 hd560 s
記錯咗shure 蒙個隻好似係srh 1540定1840
440我冇聽過

冇聽過m20 不過m50戴眼鏡會夾到耳仔痛
https://www.soundguys.com/beyerdynamic-mmx-100-review-65654/
Beyerdynamic MMX 100 $99
no bass gaming headset
ATH-GDL3 最後評價
專為FPS Game調音的open back gaming heatset
佢bass 靚過Hi-x65 但整體分析力唔同層次
方向定位好過Koss UR40 and Koss kph30i/kph30i clear

但人聲唔夠UR40 厚潤
多用性唔夠 kph30i/kph30i clear

玩音game 冇drop the beat feel
only for FPS gaming
方向定位好過 SONY INZONE H7 (without 360 Spatial Sound function)

整體好過Philips shp9500 (換SOMMER CABLE 3.5mm 好勁多,不過布料耳罩)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞