你看得出來嗎? 藝術大師作品「上下顛倒」展出77年沒人發現

170 回覆
16 Like 257 Dislike
歷史意義大於當代藝術評價
第一個做既就係重大突破
之後既人都係跟住發展出黎
回頭望返第一個又會覺得唔特別
只係因為已經習慣左呢樣野存在
咪一鳩樣
洗黑錢啫
本書教你如何鳩噏,只係一堆長方形都可以鳩噏咁大段垃圾出黎

The Proportions of Retangles is a minimalist work, which includes 100 drawings with equivalent number of pages of data. Each page of data is coupled with a corresponding drawing. The pages are arranged in a manner like the grids of a narrative cartoon, culminating in a series which can be viewed as a work of visual art, or bound and read as a book'. - from the monograph
即係佢本身知佢係唔會讀完大學有牌 咁點存在如果佢有牌佢唔會搞革命?依係佢有無牌同佢搞革命無直線性影響喎哥仔
唔識
但尹光受歡迎唔係因為闊左 相反係仍然係有要求既環境下佢有能力突出
今時今日揸到馬嬲屎忽係台上感住冒黎扭屎忽花既所謂歌手就真係因為闊左而紅到 分分鐘闊既程度同佢哋屎忽窿闊既情度一鳩樣
孫中山係因為要搞革命先冇去考牌
本身佢都跟住另一個醫生周圍行醫
有左相機之後畫得逼真已經冇咁有意義
明明係左右顛倒 啲人識唔識㗎
岸L99, 一pat屎咁
唔使去到彩色相機咁後,黑白相機嗰時已經挑戰緊寫實畫嘅存在。所以 Monet 嗰班畫家先逼住要行第二條路,畫作從此唔單止用嚟記事,更要加入情感信息。

啲線係紐約市啲街嚟
你當係藝術版本嘅google maps咁睇
睇落好似用啲絕緣膠紙,就咁痴落去囉
1941整到件你覺得係現代藝術嘅作品咪係佢有價值嘅地方
近睇只係一堆顏色嘅應用
但背後經過設計 計算 輕重
達至遠望嘅栩栩如生
如果攝影係記錄畫面
繪畫就似創造畫面

一筆一劃都有作用
從筆觸建構一幅世界
若果望住一幅畫會產生感動
並唔係因畫面嘅內容
而係畫面嘅誕生
亦係藝術令人著迷之處

巴洛克個展真係靚到仆曬街
真心呢個好啱做例子解釋現代點理解藝術
若干年後,啲人見到呢幅嘢,會心諗:吓幾何圖案都叫藝術?
但知道咩事嘅人就會知呢件作品carry住幾多意念、背後反映緊咩社會環境、同埋乜嘢驅使創作者整佢出黎。對呢班人黎講,佢咪好有價值囉
好似話藝術嘅話印象派只係算兩者之間嘅過渡
反而音樂嘅話印象派真係算contemporary
不過認真想問
其實現代藝術嘅意義係邊
如果藝術唔再係為人類帶嚟美嘅話
咁藝術仲係唔係藝術
定只係哲學討論或者政治activism
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞