中大統計學一級榮譽畢業 攞綜援

171 回覆
213 Like 23 Dislike
碩士本來是社會的棟樑,但26歲的梁健鵬三年前在中文大學統計系碩士課程畢業後,做過兩份工均極速被炒,年半前更開始領失業綜援,每月靠1,830元過活;他幾乎每三日見一份工,但逾200份申請卻無一份成功,連應徵麥當勞也被拒門外。梁在網上撰文控訴教育制度失敗,「細個幾努力讀書都冇用」。網民看過文章後,有人深表同情,更多人直斥他是80後「高學歷、低能力」的人辦。梁對抨擊不以為然,說:「我唔係高分低能!」

阿鵬自幼讀書成績優異,在觀塘瑪利諾書院畢業,會考26分,高考2B1C,03年入讀中大統計系,08年碩士畢業時GPA有3.6分(即學業成績平均點數,4分滿分),成績優異。在屋邨長大,父母做勞工的阿鵬以為碩士畢業後前途美好,回報雙親,豈料踏出校門卻墮入生活困窘。
兩份工兩個月內被炒

受訪時阿鵬思路清晰,沒有精神問題,語言表達能力亦沒問題,只是社交技巧笨拙,說話從不望人。他說,08年9月受聘於一間美國化工公司,但遇上金融海嘯,上班不足兩個月就被炒魷;09年4月他到保險公司做Sales,未夠兩個月又被炒。

他聲稱之後有努力搵工,平均每個月見工10份,兩年來超過200份,但沒有一成功,「我乜工都搵,乜工都願做,最想做啲同讀書有關嘅工作,例如會計、數據分析等,但好多工要工作經驗,我未做過點有經驗?」

阿鵬否認自己心頭高,「麥當勞我都見過兩次,只係想做普通店員,但對方好驚訝,話『你係碩士喎,唔好玩啦!』」他曾報考警員、救護員,都全因體能「肥佬」被拒門外,「引體向上要做到七下,我只做到兩下」。記者問他為何不早作操練,他腼腆說:「下次會留意吓。」

中大曾公佈08年畢業生平均月薪17,898元,阿鵬於09年9月開始申領失業綜援,每月1,830元,「每日得61蚊用,朝早食杯麪,午餐晚飯食超巿19蚊特價飯,有時要慳錢搭車見工,晚飯都唔食」。由於沒有錢買衣服,阿鵬每天都是穿同一套見工西裝外出。
咁多年,唔知佢而家生活過成點呢

當時仲有蘋果日報
高分低能
而家佢點
而家,仲話讀書喎,大學生喎
記得果陣好多hr agent 去幫佢
上埋東張
相信即將畢業既同學都會差唔多

Multivariate analysis
Linear models
Estimation theory
thesis:
analysis of misclassified ranking data in a thurstonian framework
https://repository.lib.cuhk.edu.hk/sc/item/cuhk-326380
建議及早自修精算
有冇人知佢而家點
唔好講叻唔叻
睇佢個款都唔掂啦
26歲睇落似35歲
又唔GEL下個頭 又肥
梁 先 生 , 40 歲 , 於 香 港 大 學 取 得 經 濟 及 金 融 學 士 學 位 及 經 濟 學 碩 士 學 位 , 於 倫 敦 政 治 經 濟
學 院 取 得 環 球 歷 史 碩 士 學 位 , 以 及 於 倫 敦 政 治 經 濟 學 院 取 得 世 界 政 治 經 濟 學 碩 士 學 位 。 梁
先 生 於 併 購 、 投 資 及 基 金 管 理 方 面 積 逾 15 年 經 驗 。 梁 先 生 為 翱 翔 資 本 管 理 有 限 公 司 及 翱 翔
國 際 有 限 合 夥 基 金 之 創 辦 人 及 總 裁 。 梁 先 生 亦 為 富 華 資 本 管 理 有 限 公 司 及 富 華 資 本 公 司 之
聯 合 創 辦 人 及 執 行 董 事 。

有咩世界?
master 先有用?
linkedin 好少見 stat
MPhil GPA無意義
要唔要飲野?
我要果汁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞