得一條Lan線喺房,想分比三部機用,請問有冇方法分拆

202 回覆
3 Like 130 Dislike
買錯switch揾法國麵包(長30cm)打你
你條大水喉夠壓力畀果三條細水喉咪唔影響囉,明未呀。題又係你自己出,答你又話人離題 乜都你講曬,點夠你玩呀IT 人
買多兩條線 打個結就得
咁係咪樓主個case呀?無限bandwidth, 點夠你玩呀消防喉佬
直接將個modem/router 擺喺房
Nas 唔得
PS4 / Switch 就冇所謂
Hub 不等於switch 兩樣係packet 上處理好唔同🫢🫢🫢
同埋hub 係呢個世界仲有嘅🫢🫢 仲見到有得賣
買個細switch唔會好過你個方法咩?
咁就要係router 做qos

同埋係要影響速度嘅嘢好多
你理論值
Router 1Gbps wan link 入
Router lan 1Gbps 落switch

取決於你wan link 最盡用到幾多
你wan link 分出嚟到你屋企
直播當你80-100Mbps
睇片 100Mbps
Down AV 當你 500Mbps
都未去盡lan 1Gbps 唔會點慢
慢取決於wan current 比人分薄左左幾多
Btw 識玩緊係dual wan link 🫢🫢🫢

戴頭盔
以上理論值 求高手再指點
多隻switch=多條power cord+多左發熱
本身想留言恥笑
但係樓主一個門外漢唔怕醜咁虛心問
係值得嘉許嘅
USW Flex Mini
估計樓主係個好爸爸嚟
冇錯,switch.
1係
2正常上網唔會
Host Server/nas,大量download 嘢嗰啲你應該諗去進修下先
Ccna
Router/switch cpu 之類都可能出問題嘅
仲有steam down game之類咪可以chur 盡
仲有慢可以係講latency 嘅
正野嚟
值$ 賣比公司
Mesh router
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞