得一條Lan線喺房,想分比三部機用,請問有冇方法分拆

202 回覆
3 Like 130 Dislike
即係大家嘈左咁耐 抛多樣方案出黎比大家嘈
Router <-> NAS <-> switch <-> (switch, PS5)

利申 純粹想大家嘈 無打算對討論有貢獻
一條網上行入房
一條hkbn放廳
一條有線放老母房
IT 人, 答我電腦過嘢去NAS 行咩先啦
有冇舊router ?拎嚟當switch 用
我笑左出黎
條水喉得1Gbps, 三部機加埋會少於或等於1Gpbs
上過CCIA curse就知答案
ROUTER 咪攪掂晒
你測下bandwidth先咪知,limited source仲想話1分3唔影響速度
人地講上網速度,你就10Gb switch internal
執隻舊switch 返黎平過飲茶
不如你試咗先啦
買個router返黎做switch不如直接買隻switch啦
ps5都夠錢買啦
一開始又係你話點樣一條喉分三條點唔影響水壓。畀個答案你啦,你又話唔識一嘢ban 埋黎話自己做IT叫我試。我夠知家用無咩機會上10GbE啦所以都一開始叫佢用個廢router去用架啦。
你屋企水喉都唔會有消防喉喉咁高壓啦。但係咪做唔到呀?
柒咗就話人串又剩,之後又搬翻個樓主情況出黎係到limited source.
可以share 比電話ipad用
同一同路由器電話ipad 又可以輕鬆投影/連電腦睇av同打機
買隻有4-6lan 口嘅路由啦

有ipad 可以輕鬆係ipad 上面打PS5
Orbi 753 - 性比最高
一個放Lan線位做主

其餘2個隨便放,果2個唔洗Lan,但有上線插蘇比你插,速度同有線差唔多
你入房個條線如果係1Gbps, 你隻switch 全部device 夾埋就最多得1Gbps bandwidth

如果冇qos 就會throttling
一夫三妻 香港地犯法架
文盲?

有無睇清楚人地要求,人地有3樣野係房用,一部機Download緊野果陣唔可以拖慢其餘兩樣野呀
依家市面嘅router唔係大部分都係switch-router咩
後面都有得駁多幾條lan線
點解唔直接用定係有咩分別
消乜鬼野防喉係答案你自己離題
我第一句講水喉係指冇得1分3而唔影響速度囉,你係要搬消防喉出黎jm9, 跟住又10Gb, 又針對internal, 離晒題
好嬲呀依家?
講咁多咪又係加switch一個方案,互屌黎把撚咩
去的賣二手野地方,買個lan switch
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞