得一條Lan線喺房,想分比三部機用,請問有冇方法分拆

202 回覆
3 Like 130 Dislike
野生連尼住
哈哈….有人幫我整嘅
switch
想問下背後理論 線得一條 點解可以到速度不變

利:醫療狗唔識
其實你間房會唔會放wifi 畀手機用,要嘅話直接買個AP router 都有4個port 你用
用連尼住講隻gs305就係
netgear 5-port unmanage giga switch

如果想啲port位
gs308就8port
其實router 插lan port 可以當switch用
唔洗set
唔係買隻switch仔4-5個位 2-300有
水喉夠力,分別入水去三個細樽口嘅樽嘅原理
建議你申請多幾間公司既寬頻,俾多少少錢個師傅每條都拉入房,問題即刻解決,唔會互相影響。
不如咁講,出到街都係一條線,任何情況之下其中一部電腦扯盡網速都會拖慢其他,有冇switch 都一樣

唔會
cat5e 成1000 Mbit/s
佢以為寬頻會用得哂
你出internet 得1gb, 我俾你3部機用盡1gb 速度再經switch條線出1gb, 最後你條internet 咪又係1gb, 除非你internet 有10gb 就話姐
一條線分三條線, 但唔影響上網速度, 想玩五餅二魚?
明白
交換機
wife唔得, 只可以行knife.
你咪鳩up啦大佬

呢d夠洗嫁啦

唔係我係公司拎d二手PoE switch 比你
正常本身屋企應該已有AP夠入埋房,佢再買多隻就多舊魚,而且佢又有NAS,用Switch係最經濟同簡單。
一條cat 6有8 pin
其實傳data只要其中2pin
樓主可以剪個lan頭,抽2pin出嚟打返個頭
8/2=4
仲有2pin做spare
低成本高效益
唔影響total?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞