[多圖多字] 峴港會安5日休閑之旅

314 回覆
79 Like 1 Dislike

首先多謝大家支持我之前兩個post啦
巡例都幫自己hard sell下 順便都幫自己推下post啦
https://lihkg.com/thread/232912/page/1[日本四國之旅]
https://lihkg.com/thread/101577/page/1[東京六日遊]

其實呢兩年得益廉航嘅興起,我呢d窮撚多左好多出國旅行嘅機會
係呢兩年間去過新、泰、日、台、韓、中等亞洲國家
不過有好多都無靚相,而首爾泰國呢d已經太common我都唔想浪費時間開post
(題外話 plan緊下年暑假自己去歐洲行一轉,不過當然要儲錢啦)

講真,我自己真係對東南亞國家無興趣
因爲天氣太熱,我係散熱比較差嘅人,好容易會暈。加上我本身份人大汗

但點解今次又會去越南呢?自打嘴巴?
其實係因爲我另一位朋友想去,當係陪下佢

講多兩句,我位朋友其實都係呢度會員,叫左大提子
我遊記裏面部分相都係由佢提供,包括鎮貼圖
畫質、顔色明顯靚d嘅係大提子,因爲佢比較pro,而且成日都會幫圖後期加工
個d一睇就知係街坊級別嘅相就係小弟影嘅
大家不妨試下分辨

又口水多得濟添
今次係我同大提子第一次去越南,選擇左峴港呢個近呢一兩年先開始冒起嘅城市
峴港相對芽莊同胡志明市就比較落後,但都有好出名嘅景點

而且去越南旅行嘅好處係消費好低
你地都見到我呢兩年total去左8-9次旅行就知我已經所淨無幾
(先唔好屌我住,我學費、旅遊費都係自己賺錢、儲錢)

呢個trip以個人黎算,我用左HK$3100多少少
主要係搶唔到UO megasale機票,得次等平機票
以下全部都係以單人計算(HKD)
機票:800
酒店:715
交通:250
飲食:480
門票:220
Visa:250
電話卡:50-60
其他消費:約350

而事實上,因爲大提子比較中意食大餐廳野食
所以食方面唔算少
如果係我自己去,肯定會一半掃街/踎街邊,一半餐館
留名10月去
先此聲明!
有睇過我遊記都知我遊記style比較資訊化同圖片比較多
唔會用太多俗語去修飾,亦都唔會有任何引人入勝嘅幻想空間。
如果大家想知多d有關bom bom嘅事,可以過其他峴港post
簽證

去越南,持有特區護照定中國護照都要辦理簽證。
而持有BNO人士,根據越南駐港領事館所講同樣都係不獲簽證!
有人嘗試闖關成功,都只不過係因爲遇上左個蠢到極嘅關員先矇騙過關。
奉勸大家千萬唔好亂試啦~

要簽證要兩個辦法:

1. 到越南駐港領事館申請,保證正常人100%有。帶同護照正本、兩張證件相同填好嘅表格交去,然後擺低HK$640,等幾日就有。當然,如果你好急趕去要快証,比多d錢咪得囉

2. 上網搵越南代理向入境部門申請,當然要比錢越南代理,一般都係USD6-10,然後過兩三日如無意外就可以得到批核。代理會email封Approval Letter同Visa申請表比你,記得Print好同填好,到時落機去到越南簽證櫃檯直接比form比letter同最緊要比Cash USD25。呢個方法固然平好多,不過都有風險,就係未必一定批比你,但基本上9成9都會批。所以你識揀啦~

我自己就係用呢個代理
http://www.cheapvietnamvisa.net/

不過呢d代理唔好嘅地方係
封Approval Letter除左你自己個名同Passport no.外
仲會有埋其他申請者個名同資料
換言之,其他人都會見到你個人資料
如果你重視私隱保障就唔需要選擇呢d代理
交通

交通方面,峴港,甚至整個越南都係以單車、電單車爲主。
係峴港基本上要搵巴士係無可能,得個d長途巴士,所以一般旅客都會選擇以的士代步。

越南的士有三種顔色,綠白黃。
其實分別只不過在於唔同公司,同埋每公里價錢爭左1-2毫子,所以不必介懷。不過要留意,如果要搭的士,記得一定要上身穿制服嘅司機,而且上車記得要講kilometer,保證用咪表計。

不過,我係度其實係想推薦另一樣交通工具比大家,就係Grab Car啦。
Grab其實同uber模式一樣,都係自己係app輸入起點同終點,然後app就會話埋比你知確實價錢。
我問過酒店職員,職員都同我地講Grab基本上係平過的士。
不過要留意Grab自己都有出Car同Taxi,記得一定要選擇最平嘅Car!
App有英文版,所以大家應該都可以輕鬆運用。

不過要留意,Grab申請個陣係需要用到電話接收認證碼,所以一係係香港申請定,一係就買張可以打電話嘅上網卡。
已經申請成功,其實就無需要再用到電話,App内置都有得收發msg,方便乘客司機溝通。
另外大家記得第一次用個陣係 “Promo”度輸入“VNMAP”呢個Code就可以有VND50K Coupon比你搭車用。
萬一失敗,你就google “Grab promo code vietnam” 就會有好多類型嘅code。
而且Grab係可以儲分,儲夠一定數量嘅分又可以換discount coupon繼續用。

事不宜遲,就即刻開始遊記啦
留名支持樓主
我就係上次去芽莊冇係香港登記左先.....就冇得用
留個靚名
事不宜遲,就即刻開始遊記啦

香港去峴港可以選擇坐港龍或者HK express
我呢d窮鬼當然係選擇後者。
星期日出發,係16:30出發。

不過大家都知最近UO狂delay,當然好多航空公司都係
所以我都Delay左大概9個字先出發。

不過好好彩,居然幫我地免費upgrade較寬嘅位置
等身高1.78米嘅大提子坐得舒舒服服

因爲唔記得斟水又好口渴,所以捱貴買左支$30嘅水...

峴港係慢香港一個鐘,我地係當地時間6點半左右落機

去到峴港機場,真係好細.......同我上次高松機場有得揮。

搭返架接駁車去關口,一落車行入去其實就已經可以見到簽證櫃檯

即刻將所有野比職員,然後企埋一邊等叫名。
叫到你名,去攞返曬d資料就得,Passport入面已經痴好左個visa
成班機大概8成人都係選擇落地簽証,所以你懂的。

之後就可以比關員檢查,正式進入峴港啦!

一過關就會見到幾間電訊商兜售電話卡,好多人都係度買

我費時煩,所以都直接係度買
每一間d plan都好類近,係價錢可能爭dd
不過都係大概USD5-7

我就係呢度買左張3.5GB+10Mins通話,盛為USD7
而大提子就買左USD6 無限量Data
最後我張卡係旅程中途出左事,容後再說!

一出檢查閘轉左會有兩三間找換店,其實個價都唔錯
USD1:VND22600/22500
大家可以唱定少少
FYI BIG C入面唱得21700, Han Market附近金鋪係22100 (當時嘅價)

大家都望到原來美金面值不同,匯率都會唔同
所以大家記得盡量準備面值USD50/100
而帶港紙黎換都得,但對比起美金就爭少少

我終于可以做百萬富翁啦
留名 十月去
留名
留名
等你更新,九月會去峴港會安
LM
Lm
是咁的 小弟因爲要番Intern
所以未必可以好快出曬個遊記
但應承大家一定每日都會更新
體諒下小弟每篇都幾百至成千字

好,等你呀樓主

去搵 Emma Watson
留名跟進
留名 唔好寫寫下潛水
早幾個禮拜去完
支持
支持 上次睇完巴打遊四國決定咗去
小弟啱啱收工
今晚一定有更新
而且大家無需要擔心爛尾
有睇過我遊記嘅朋友都知我做人有始有終
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞