[DSE] 英國大學 學科選擇

114 回覆
2 Like 0 Dislike
依家有offer:

1. Bristol (civil engineering)
2.Sheffield (civil engineering)

3. uni of york ( 精算)
4. uea (精算)

大家會揀邊個

on9先去英國讀Civil
MEng/Msc先=Local degree grad

利申:苦主

我一開始都係報Meng 4years

補返個master咪得? 點解講到咁慘??

上年dse 12423
係香港咩都讀唔到
出到去讀到d想讀既科想炒都難

巴打係咪讀into London?

上年dse 12423
係香港咩都讀唔到

巴打係咪讀into London?

into city

上年dse 12423
係香港咩都讀唔到

咁嘅成績讀精算

精算好多試要考,good luck

精算好難嫁咩
我個人唔中意語文科係咪話有9份卷要考

精算啲數好難,同埋考試卷係精算學會audit, 間間讀都難,讀完畢業只係起步,之後考試重難,N年之後到你真係考到牌(應該都幾微),精算可能同會計師一樣飽和。

我反而覺得數嘅要求唔係好高(講緊prelim, 學校嘅另計)

飽和先至係要concern嘅嘢,其實而家entry level年年都僧多粥少

同埋後期嘅考試好似唔多數計,反而考concept比較多(姐係有唔少嘢要背)

我覺得concept 就唔難既 如果明白個道理既話 但係你話好似文言文咁背就不了

上年dse 12423
係香港咩都讀唔到

咁嘅成績讀精算

精算好難嫁咩

精算啲數好難,同埋考試卷係精算學會audit, 間間讀都難,讀完畢業只係起步,之後考試重難,N年之後到你真係考到牌(應該都幾微),精算可能同會計師一樣飽和。

我反而覺得數嘅要求唔係好高(講緊prelim, 學校嘅另計)

飽和先至係要concern嘅嘢,其實而家entry level年年都僧多粥少

同埋後期嘅考試好似唔多數計,反而考concept比較多(姐係有唔少嘢要背)

我覺得concept 就唔難既 如果明白個道理既話 但係你話好似文言文咁背就不了

你話個會 我聽個 教書顧問都講過 但係個人對數學真係幾敏感下 感覺上應該handle 到掛
比你講一講有d驚tim
搭單問 imperial Engine dse幾分先入到?

上年dse 12423
係香港咩都讀唔到

咁嘅成績讀精算

精算好難嫁咩

你話個會 我聽個 教書顧問都講過 但係個人對數學真係幾敏感下 感覺上應該handle 到掛
比你講一講有d驚tim

返工要碼有1/3時間寫report,打EMAIL同解釋盤數俾人聽
依家有offer:

1. Bristol (civil engineering)
2.Sheffield (civil engineering)

4. uea (精算)

大家會揀邊個

dklm一開始唔知
去左Scotland讀
變相多左年
依家有offer:

4. uea (精算)

大家會揀邊個

dklm一開始唔知
去左Scotland讀
變相多左年

屌 我都去左scotland讀 但起碼讀得幾開心, 間大學唔錯
其實英國睇學科排名重要啲好冇
利申:英國讀緊醫療科

我都明, 最驚返hk冇人識

事實係冇人識

樓上講cass個d打飛機算9 數 啦
返香港冇人識呀
利申 過來人
講多樣 cass d科難讀年年有人讀唔掂quit

比你first hon返香港 都係好難揾到工做

本身公開試個grade冇咁上下 讀得辛苦之餘 同等收皮
搭單問 imperial Engine dse幾分先入到?

好似好難
有個師兄揸幾個5**中文3入唔到mbbs入左imperial engine

唔撚係啊 但係唔係話好勁嫁咩

uk 可能勁

hk冇人識

有得揀讀lse 仲好

uk 可能

hk冇人識

有得揀讀lse 仲好

唔係我大你... 事實就係咁

uk 可能

hk冇人識

有得揀讀lse 仲好

精算都好專,應該ok掛

btw 出名uni好pround of 自己,可能對student support少啲

uk 可能

hk冇人識

有得揀讀lse 仲好

精算都好專,應該ok掛

btw 出名uni好pround of 自己,可能對student support少啲

巴打諗住留o係uk 做野 可能冇乜問題既

但精算好難入行 冇人識既話 靠學歷緊係前面o個班 又未到你

另外講多樣野 入到精算d 學生公開試成績都好勁
如果你覺得dse 難過全世界d 試 3等於人地a 咁樣
巴打都可以一試

另外講多樣 精算另外d ct 卷都係難考
你唔考人工唔會點加

btw i may go to uk study actuarial science, do u want to cheat with me on tg?

btw i may go to uk study actuarial science, do u want to cheat with me on tg?

chat
英國大學精算畢業
返到黎搵唔到精算工
英國大學精算畢業
返到黎搵唔到精算工

開校名啦
精算牌到手未

uk 可能

hk冇人識

有得揀讀lse 仲好

精算都好專,應該ok掛

巴打諗住留o係uk 做野 可能冇乜問題既

但精算好難入行 冇人識既話 靠學歷緊係前面o個班 又未到你

另外講多樣野 入到精算d 學生公開試成績都好勁
如果你覺得dse 難過全世界d 試 3等於人地a 咁樣
巴打都可以一試

另外講多樣 精算另外d ct 卷都係難考
你唔考人工唔會點加

點算 前路茫茫 未入u已經諗緊讀完之後出黎讀多個master

CAR BUSINESS SCHOOL
見過好幾個actuarial course出黎都可以考得好慢係咁FAIL, cambridge/oxford出黎個d 由0開始個d 仲qualified得快D
所以請人雞校=top u 2:1
見過好幾個actuarial course出黎都可以考得好慢係咁FAIL, cambridge/oxford出黎個d 由0開始個d 仲qualified得快D
所以請人雞校=top u 2:1

但係d人講到cass好勁咁 有個鬼佬仲話人地收生係a*aa 同人地 Cambridge 一樣 唔係比人伏左啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞