[DSE] 英國大學 學科選擇

114 回覆
2 Like 0 Dislike
咪讀精算

啲數學係咪好難???

聽鬼佬講話唔係好難咁 佢仲話我個成續應該handle 到

cass = city?
你讀foundation or dse ??
介唔介意話畀我聽dse數學幾多? 畀我有個參考
唔好去uea

點解???
咪讀精算

啲數學係咪好難???

dse 數學得4
但係係foundations 到d數易到喊唔洗點溫都拎到 90幾 個啊蛇仲話我係a*既學生黎
唔好去uea

點解???

uea垃圾囉

咪讀精算

啲數學係咪好難???

dse 數學得4
但係係foundations 到d數易到喊唔洗點溫都拎到 90幾 個啊蛇仲話我係a*既學生黎

你去到屈人機 ? d數係咪問得好straight forward
其實英國睇學科排名重要啲好冇
利申:英國讀緊醫療科

我都明, 最驚返hk冇人識
咪讀精算

啲數學係咪好難???

dse 數學得4

foundation數學智障級

我都明, 最驚返hk冇人識

你冇料+垃圾級interview performance 就算你MIT grad 都冇運行,仲衰多兩錢重,因為人地expect 你名校grad 唔會咁撚廢

學科排名>綜合排名 是常識吧

HKU overall ranking > ucb 唔通HR 會expect hku graduates > ucb graduates 咩

唔好水人啦

根本冇咩HR會理學科排名,專科嘅話可能仲會好啲,general啲嘅科肯肯定係先睇overall ranking

唔好水人啦

根本冇咩HR會理學科排名,專科嘅話可能仲會好啲,general啲嘅科肯肯定係先睇overall ranking

你點定義呢兩樣野先?
咪讀精算

啲數學係咪好難???

dse 數學得4

你去到屈人機 ? d數係咪問得好straight forward

唔 係 係個個都勁高分

唔好水人啦

你點定義呢兩樣野先?

專科 = 你要讀果科先會上到牌,e.g. Physio, medic
General科 = 冇牌考嘅科,e.g. Maths, phy

另外如果讀專科唔做返果科嘅嘢就一定校名行先

要記住啲hr大部分都唔會知啲學科排名

上年dse 12423
係香港咩都讀唔到
出到去讀到d想讀既科想炒都難

上年dse 12423
係香港咩都讀唔到

巴打, 英文會唔會溝通好難困難? 同外國人溝唔溝通到? 有冇因為口窒窒畀人歧視

上年dse 12423
係香港咩都讀唔到

巴打, 英文會唔會溝通好難困難? 同外國人溝唔溝通到? 有冇因為口窒窒畀人歧視

我因為講英文d口音有少少重d鬼佬成日話我講英文好搞笑
我遇到既鬼佬多數都好好人。反而d韓狗串到仆街 識到好多大陸人你如果去到既話 多數都係識大陸人同台灣人為主
不過你唔洗擔心岐視
我係倫敦讀左咁耐都冇事 係有時會串下你英文口音 不過係玩玩下個隻

上年dse 12423
係香港咩都讀唔到

咁嘅成績讀精算

精算好多試要考,good luck

上年dse 12423
係香港咩都讀唔到

咁嘅成績讀精算

精算好難嫁咩
我個人唔中意語文科係咪話有9份卷要考

上年dse 12423
係香港咩都讀唔到

咁嘅成績讀精算

精算好難嫁咩
我個人唔中意語文科係咪話有9份卷要考

精算啲數好難,同埋考試卷係精算學會audit, 間間讀都難,讀完畢業只係起步,之後考試重難,N年之後到你真係考到牌(應該都幾微),精算可能同會計師一樣飽和。

我反而覺得數嘅要求唔係好高(講緊prelim, 學校嘅另計)

飽和先至係要concern嘅嘢,其實而家entry level年年都僧多粥少

同埋後期嘅考試好似唔多數計,反而考concept比較多(姐係有唔少嘢要背)
依家有offer:

1. Bristol (civil engineering)
2.Sheffield (civil engineering)

3. uni of york ( 精算)
4. uea (精算)

大家會揀邊個

on9先去英國讀Civil
MEng/Msc先=Local degree grad

利申:苦主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞