開名全港唔收毫子唔收大紙食肆

228 回覆
3019 Like 57 Dislike
九唔搭八
你條on9弱智到連八達通都唔識用?
小你老母
Ching做得好
長官嚟到就直情擺低45個1蚊啦,請長官見證,已經畀錢找咗數
想洗晒啲毫子去超市咪得
得唔得搞咁多野
I你老味咩
5百唔收? 屌
你睇清楚先
你個段嘢係針對「零售商店及街市商販」嘅交易,即係你去麵包鋪買麵包,人地有權唔賣
但樓主而家係食完嘢要埋單,擺低咗錢,話之佢掃哂啲毫子落垃圾桶,起碼樓主無走到數,唔係不付款而離去
on9.一定要用we7pay?
八達通
pay-wave 唔撚得?
電子支付=支那支付
白9痴
以為自己真係幽默大師
大紙拒收就間食肆店鋪弱智

但毫子好多地方都拒收
尤其係1毫2毫
你想商戶收1毫2毫
佢收完都係找畀下個客(即係得罪個客 個客受苦要諗點使左佢)
一係收埋自己硬食
拎去唱 蝕手續費

硬幣存款500個以上銀行係會收2%手續費
仲要浪費時間慢慢等銀行職員數銀
其他硬幣回收機仲會收你10%手續
你話拎去硬幣車回收
等幾耐先有一架係附近?
仲要通常都係公屋居屋地方先有

加上市面流通既毫子好多都生曬鏽
依d生鏽銀仔分行職員通常都唔收 硬幣車職員見到一定拒收 硬幣機食錢/彈錢 商戶直情拒收
依d生鏽銀仔要過海拎去滙豐總行回收
成本咁高點解要肯收毫子?

所以好多鋪頭都拒收1/2/5毫

但最On9既係
我唔係好明白點解d 小店會收加一服務費
會charge你毫子但拒收1/2毫
最玩野既係佢會找返1/2毫畀你

同埋
以面額不少於1元的硬幣(即1元、2元、5元及/或10元的硬幣)而言,所支付的款額不超逾100元 ; 及
以面額少於1元的硬幣(即1毫、2毫及/或5毫的硬幣)而言,所支付的款額不可超逾2元。

儘管如此,上述法例並沒有賦予任何權力迫使商品或服務供應商接受這些硬幣 ; 而該法例亦沒有其他條文說明禁止拒收法定貨幣的硬幣或訂立罰則來懲罰拒收者的。
條法例本身就廢既
有嘢嘢叫goodwill
點會冇損失
做過櫃台數銀師
咁你就要準備食加料飯
食完先找數的
屌HKMA有神沙車架嘛,唔收charge
樓豬真男人
好波
男人老狗袋住豪子係身都係垃圾 死撚左佢啦

你話人地找比你既?比我見豪子價錢一係用電子支付一係叫佢唔駛找
生命流暢
你講你?
去商鋪買嘢同去餐廳食完嘢畀錢好明顯係兩個唔同嘅情況啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞