開名全港唔收毫子唔收大紙食肆

228 回覆
3019 Like 57 Dislike
唔夠佢型

烏克蘭律師參軍,差少少變夜魔俠
https://lih.kg/3170068
仲比現金既人唔該食屎
支持全電子貨幣嘅死番去大陸
你老味
用石頭啦你
阻住地球轉
咁撚叻一次現金都唔好用呀你用親死全家
毫子去超市洗啦
其實間舖on99
轉個頭找返比第二個客啦,搵來嘈
照你咁講咁早幾年畀人拉咗嘅後生仔就真係on9仔,為不公義上街發聲,失自由青春,政權冇損失,真係on9到極點
鋪頭唔收毫子真係好on9
好多間都係, 點數
不過而家都用電子支付,冇影響
唔開名又話唔開名、同佢講啦廢柴
開名又問係咪當呢度Ig Fb

大紙唔係講緊1000蚊咩
幾時500蚊都變大紙唔收
一陣加料架啦 叫朋友去食算

再唔係裝cam 影住佢上台再搵下有無異物 一搵到就報食環
淨係收現金最on9
樓主好
根據香港法例454章《硬幣條例》第2(1)條,現行經授權發行的流通硬幣及屬可用作支付下列款額用途的法定貨幣:

以面額不少於1元的硬幣(即1元、2元、5元及/或10元的硬幣)而言,所支付的款額不超逾100元 ; 及
以面額少於1元的硬幣(即1毫、2毫及/或5毫的硬幣)而言,所支付的款額不可超逾2元。
儘管如此,上述法例並沒有賦予任何權力迫使商品或服務供應商接受這些硬幣 ; 而該法例亦沒有其他條文說明禁止拒收法定貨幣的硬幣或訂立罰則來懲罰拒收者的。

財政司司長曾俊華在2007年7月4日立法會會議中亦曾表示,根據現行《法定貨幣紙幣發行條例》及《硬幣條例》所發行的紙幣和硬幣均為香港的法定貨幣。作為法定貨幣,它是一種有效和合法的支付媒介,在法律上被視為可充分及有效地履行支付義務。然而,在任何商業交易中,交易雙方均可自行決定交易條款,包括決定使用何等支付媒介。對商品和服務供應商而言,是否接受任何面額的紙幣和硬幣以支付某項交易純粹是他們的商業決定,上述條例並沒有賦予任何權力迫使供應商接受這些貨幣。雙方如有爭拗,警方會當作一般「糾紛」案件處理,協助雙方調解。
支持
同對付d 的士狗同一道理
樓主雖然蝕左 但支持
做得好very good
直接擺低錢就走咪得
做咩晒自己時間
明知佢大你 報警又唔會受理
第一點有硬幣條例規管
第二點你講得岩,跟據contract law,佢個告示係Offer,你坐低就係acceptance,你唔中意可以去第亞度食,冇人迫你坐低 (除下佢冇任何告示/預先通知唔收毫子)
至於雙方話報公安同志就on9既,唔係criminal 佢都係等你地自己拆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞