日本仔爬爬下山被熊襲擊

658 回覆
622 Like 72 Dislike
<--忍緊
雖然河馬為植食性且外型看來十分溫和,然而事實上其性格與外型完全相反。河馬性格暴躁且攻擊性極強,其跑步時速可達四十公里,是世界上最危險的動物之一,更是非洲每年殺死人最多的哺乳動物。鱷魚由於棲息地相近,時常遭到河馬攻擊並殺害。河馬對人類也極具攻擊性,人類在岸邊及船上無挑釁卻遭攻擊的紀錄很普遍。雖不是為了獵食,但河馬認為受到威脅就極易主動攻擊,故接近河馬時必須保持絕對的小心。

由於其巨大體型及攻擊性,除了人類之外,河馬幾乎沒有天敵。獅子或鱷魚偶爾也會捕獵處於年幼或傷病的河馬,但甚少能成功,故嚴格來說算不上是河馬的天敵。

河馬危險性被好多人低估係因為佢原則上草食性,但要知道野生動物要攻擊人並唔代表視對方為食糧,甚至未必有意將對方置諸死地,正如人類殺蟲唔代表想食蟲
亞洲黑熊體型同食性都係咁上下
如果係比喻種族
見啡色要瞓低係咩含意
扮死你就即死
恭喜你求人得人
野生動物危險性一定有
但其實大部分熊都冇好多人想像中咁aggressive 輕易出手襲擊人類
即使棕熊襲擊人類致死或重傷嘅個案都唔算多,平均每年都係2起致命事件,尤其以北美熊進入人類社區嘅頻繁程度,如果人熊真係冇共存空間,政府一定會出手
Timothy Treadmill 都係接近咗野生大灰熊超過十年先最終搞到冇命,比著對住河馬鱷魚咁玩法,捱到一年都偷笑啦
呢隻人扮
唔明有咩咁驚 d熊動作咁慢 左跳右避都吹你唔帳啦
見到老虎獅子先真係絕望
你加油
黑熊算唔算有害生物
有冇害係從人類出發點睇啫
黑熊雜食性 加係頂級掠食者
對散播種子同控制生物數量都有用
點都唔會係有害

從人類角度出發嘅 黑熊會殺經濟動物
影害人命 對人類咪「有害」
但咪又係人類不斷破壞自然生境
令佢地冇地方住先搞到咁

更何況日本每年都會有人打熊
一旦數量太多都會控制
仆街會唔會落山位等佢收皮
可惜除咗北極熊
其他都係食素多過食肉
大雄我唔驚
有武器係身可以試下防衛,唔好掉轉身,要眼望住佢一路慢慢退
所以話毛髮幾重要
屌以為你講緊陳同佳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞