我已經幫政府諗好點起將軍澳南延線,康城居民唔會輸

120 回覆
49 Like 14 Dislike
其實地鐵係海底過去137得唔得
好似起隧道咁
計我話 成個將軍澳海灣填撚左佢啦
起個古城俾隔籬 tvb 拍古裝劇
加埋功夫學院
騎馬射箭區
古天樂科幻電影 studio

內文無講過喎
真接畫埋康城出中環啦
康城東有咩經歷效益
成條線變綠色班業主咪夠打j囉
先駁埋過柴灣
再起多條兜上西貢
好彩鳩噏唔使成本
新康城站又冇上蓋 港鐵應該唔會 反而1+1+1 對佢著數啲
康城站太細 分流返 康城居民又贏
Sky to sea變 sky to site
你有冇睇過地圖
其實柴灣過康城好近
唔洗起海底 起跨灣大橋咁既模式已經差唔多過到海
個效益一定高過港豬奧
戇鳩 保護海港條例呀 ,咁都填到 , 恒地油塘灣就一早填咗唔駛拖到今日都係光地
傻仔 呢個位的確係唔計
sor 7撚咗,原來新界西貢區唔包 ,自隊膠
麥美娟倡維港中央範圍外可填海‎ 保港會斥破壞海港憂再填海增危險
https://www.hk01.com/article/682034?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
病毒變種危機!接收最新疫情警報,立刻下載App:https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb
同好似外國咁
條橋會升起
其實觀塘線拉過去最理想 支線一定是但一邊都迫爆
將軍澳個海唔係維港
睇唔出有咩經濟效益 兩邊都係住宅區加少量工業區,對於北部都會區為主既未來發展更加完全係邊緣地區,真係方便你班康城同137打工仔過海搞咁大工程咩
比AA呃左以為將軍澳係九龍?
起到黎,康城樓齡已經四十年,變廢老屋苑
有乜著數:
1. 根據施政報告,而家係咁谷再工業化,將軍澳工業村已經起緊advance manufacturing centre,工業村有機會再旺起上嚟。冇railway 搞唔掂。
2. 喺工業村附近開始起隧道對居民嘅影響相對小,同一道理,喺小西灣對出近碼頭開始起隧道都係對民居影響相對小。
3. 如果港島線可以extend到將軍澳工業村果面,可以將杏花村車廠搬埋過去,從而release 番車廠塊地,解決住屋問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞