冇左古天樂/劉青雲/張家輝依一代演員,香港電影仲點走落去?

124 回覆
8 Like 26 Dislike
明日戰記要回本真係好難
睇美電影啦
邊個同你講檸檬上左一半神枱?
依家只係講緊演員點樣上到位擔到旗做主角
檸檬係最近代成功擔到旗既例子, 打後都無咁成功走到出黎既例子
做唔做到主角首要靠有咩戲推到佢出黎俾人見, 其次個人要有觀眾緣有吸引力
同埋對比起其他影帝佢的確演技無咁好
但都唔認同咩野叫瞪大眼講野大聲就有戲
檸檬真係坐擁好多資源去谷出黎既最後一個新演員
打後無咁成功既新演員都係因為成個影視圈都已經無呢種資源俾其他人
已經無得係咁開戲俾新人試做主角
亦都無咁多特別題材既戲敢試, 落咁多本做特效
檸檬由細已經比記者包圍有知名度啦
咁好老實有呢個老豆老母,自細就已經好紅,佢跟住又入行,都好難冇資源

講開謝老四,雖然我不嬲都有睇開佢哋嗰班嗰啲粵語片,但係真係拍咗成世人戲重係佢做緊第一男主角重要攞埋獎(當然我係好支持,係非常好嘢,藝人典範,如果粵語片時代就已經有金像獎佢已經一早攞到唔攞,同埋嗰陣佢都連續攞好多年華僑晚報十大明星),又有多少對應返呢個帖嘅話題

冇啦,上面好多人都講咗好多重點,香港本身都收皮,乜撚都萎縮,歌影視自然都係,咁點搞
以前成個亞洲都有影響力 有票房 有市場
依家得返香港同中國點會有資源拍落去

淨係呢幅圖已經有四個好野
係睇下班老屎忽肯唔肯讓
邊4個
影視界好現實
首先以及最重要 係有知名度
無嘅無人會睇你

好似阿談係新人 都已經新咗差不多7-8年
無知名度就係無知名度
你唔想承認但都係事實
mirror有知名度 但無實力
真係要靠大導演起用新人幫手捧
佢地出晒名,本身已經收夠籌退休都得,真係要繼續做咪返大陸拍戲拍劇拍廣告登台帶貨上節目乜都得啦,最少玩到十零年去到退休
行返以前條路 喺歌星入面搵主角
以前四大天王都係由唱歌慢慢轉型拍埋戲
而家新一代女主角人選我只係諗到連詩雅有啲潛質

男主角方面雖然對呢個人完全冇好感,不過講號召力高既咪姜濤
不過佢拍戲我都冇興趣入場睇
早十零年香港市場俾人掉低咗 特別歌影 全部上晒大陸 自然斷層
前排睇返有屆金像獎發哥話未來嗰幾十年靠鋒味,食屎
其實都幾怪
日韓好似比較少見到呢種情況 新面孔反而係賣點 香港調轉
林峰 lemon 魚文樂 果堆可以頂到個位 如果仲拍既話
梁朝偉 有傳言會拍魷魚遊戲
梁家輝都係TVB出身
會睇梅艷芳、神奇小子、幻愛嘅觀眾
即使換咗主演
佢哋一樣會入場睇
唔等於呢啲係擔到大旗
腫口腫面
其實我就鍾意鎮宇嘅
但佢得濁水漂流啫
換阿黃/家棟合理啲
覆錯topic
如果劉青雲走左
我諗都吸引唔到我去睇港片了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞